latin alfabesindeki ile aynı yazılıp okunan harfler: a, e, k , m, o, t
burada kafanızın karışmaması için dikkat etmeniz icap eden ufak bir ayrıntı şu: kiril alfabesinde küçük 't' harfi, bazen kıvrımlı 'm' şeklinde yazılır ancak t'dir o. zira hakiki 'm' harfi kiril alfabesinde kıvrımlı değil, keskin bir m olarak yazılır. şekil a'yı inceleyebilirsiniz.
şimdi sırada, latin harflerine benzeyen ancak farklı seslere karşılık gelen harfler var.
büyük 'b' diye yazılır -> 'v' okunur büyük 'h' diye yazılır -> 'n' okunur. 'p' diye yazılır -> 'r' okunur. 'c' diye yazılır -> 's' okunur küçük 'y' diye yazılır -> 'u' okunur. 'x' diye yazılır -> 'h' okunur.
hepimiz yunan alfabesine okul yıllarımızda karşılaştığımız bilimsel sembollerden ötürü az çok aşinayızdır. iyi haber: kiril alfabesinde, yunan alfabesindeki harfler ile benzeşen harfler de mevcut.
büyük gama diye yazılır -> 'g' okunur. büyük fi diye yazılır -> 'f' okunur. pi diye yazılır -> 'p' okunur
tebrikler, hiç efor sarf etmeden 15 harfi cebe attınız bile. diğer harfler de bunlar:
b z j ya yo i y l d ts ç ş şt e (bu e'yi telaffuz ederken ağzınızı biraz daha geniş açın) yu
peki kiril alfabesi bilmenin size ne faydası mı olacak? gittiğiniz tüm slav ülkelerinde etraftaki tabelaları rahatlıkla okuyabileceksiniz. "bilmediğim bir dildeki yazıyı okusam ne olur?" demeyin. slav dillerinde eski fransızcadan ve ingilizceden geçme olduğu için anlayabileceğiniz bayağı sözcük var. mesela rusya'ya da gitseniz, makedonya'ya da gitseniz information "informatsiya"dır. elbette belarusça'dan bulgarca'ya, bulgarcadan sırpçaya ufak değişiklikler olabilir lakin diğer dillerden geçme olan "internet" gibi global kelimeleri yine de okuyunca anlarsınız. ilaç almanız gerektiği zaman, almanca'daki apotheke sözcüğünden slav dillerindeki apteka'nın eczane olduğu çıkarımını rahatlıkla yapabilirsiniz. öğrenmekte fayda vardır, zira yalnızca 15-20 dakikanızı ayırmanızı gerektiren basit bir yatırım.