1. tournai, belçikalı akordeonist ve besteci.
    1925-1998 yılları arasında yaşamış, topluluğu ile kariyeri boyunca aralarında kendi bestelerinin de olduğu 300'den fazla eseri enstrümental olarak yorumlamış ve kaydetmiştir.

    öncesinde tournai müzik konservatuarı öğrencisi olan delfosse, çok küçük çaplı konserler verdiği ekibi ile kaydetmeye başladığı çalışmalarını ilk kez 1956'da yayınlamıştır.
    wallon kültüründen geldiği için başta chanson olmak üzere pop, swing, caz ve klasik türlerde, yerel veya global düzeyde popüler hale gelmiş pek çok ezgiyi, beste ve şarkıyı ve de kendi bestelerini, ekibiyle kendine has tarzında enstrümental olarak yorumlamıştır.
    delfosse genellikle kromatik akordeon kullanmıştır.

    eserlerini yorumladığı müzisyenler arasında claude françois, salvatore adamo, christian adam, edith piaf, charles trenet, henri alibert, robert jysor, patti layne, mozart, abba, yves montand, mick micheyl, anne-marie david, village people, frankie valli, crazy horse, electric light orchestra, louis mariano gibi isimler bulunur.
    yorumladığı pek çok şarkıda, bestelerin aslında ne kadar güzel olduğunu ortaya çıkarmıştır.

    kayıtlarını genellikle decca ve victory isimli plak şirketleri üzerinden yayınlamıştır.
    zaman zaman paslaştığı, yine belçika vatandaşı bir müzisyen olan ile ortak yaptığı bir albüm kaydı da bulunur.

    müzisyenin çok sayıda güzel eseri bulunmasına rağmen en çok satan kaydı; chicken dance olarak da bilinen, yine bir akordeonist olan werner thomas tarafından 1957'de bestelenmiş la danse des canards isimli şarkıdır.
    delfosse' un 1980 yılında yorumlayıp kaydettiği şarkı, toplamda 15 milyon kopya satmıştır.
    müzisyen 2 ağustos 1998 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiştir.

    üzerinden hiç eksik etmediği takım elbisesi, kravatı ve güleryüzü ile şahsıma yıllardır akordeon sevgisi aşılamış olan müzisyenin kendi besteleri olan brio-musette ve rue jacquart,
    yorumladığı eserler arasından ise adieu venise provençale, je viens diner ce soir, la valse joyeuse, un gamin de paris ve heure exquise, yıllardır hemen her gün keyifle dinlediğim şarkıları arasındadır.
    0besteci, müzisyen