1. sosyal bilimlerin birçok disiplininden beslenen, son yılların üretken, eleştirel okur ve yazarı. özellikle dijital çağın getirdikleri üzerine yaptığı tartışmalar ve kavramsallaştırmalar için mutlaka okunması gerekir. kendisi, bu konudaki en önemli üretimi sayılabilecek adlı kitabında günümüz toplumunun çeşitli özelliklerini şeffaflık çatısı altında birleştirerek ayrı ayrı kategorize ederek açıklamıştır:

    Şeffaflık toplumu: aynının egemenliğindeki toplumdur. Yabancı ve ötekiyi sınır dışı etmek üzere kullanılan şeffaflık sistemi mahremin ortadan kaldırılmasına yol açar, dünya çıplak olmaya zorlanır. bu tür bir şeffaflık anlamamanın, tanımamanın çekiciliğini yok eder, bu da şeffaflığın ölüm benzeri olduğunu gösterir.

    : dikatominin egemenliğindeki toplumdur. isimleri değişse de ve butonlarına indirgenen yargısal iki uç arasında mekik dokuyan toplumsal algılama sisteminin baskınlığı söz konusudur.

    : haz ve arzu düşmanlığının toplumudur. apaçıklık sırrın, peçenin, örtünmenin olumsuzluğunun arzuyu kışkırtma ve hazzı yoğunlaştırma kabilyetini bozar; ayartıcı maskeler, yanılsama ve görüşlerden sıyrılır. Apaçıklık "ayartılmaya" izin vermez.

    : aşırı-görünürlüğün, sergi değerinin öncelikli hale geldiği toplumudur. kapitalizmle birlikte her şey ve ilişkiler (bkz: ) metalaşmış, meta biçiminde sergilenmeye tabi olmuştur. toplumun pornografikleşmesi güzellik, örtü ve arzu nesnesi arasındaki çözülmez bağın varlığına son vermiştir. bu toplumda gizli kalan hiçbir şey olmadığı gibi bireylerin bakışı da açık olanın dışına taşmaz ama teşhir edilen duygusal açıdan izleyicisini de kolay kolay yakalayamaz.

    : eylemin törensel yönlerindeki durağanlığın ve ritmin hız adına tasfiye edildiği toplumdur. hemen hemen her şey anındalık ve geçicilikle denetlenmekte ve işlemektedir (bkz: ).

    : mahremiyetin ve özel alana ait olanın kamusal alanda sergilenip satılıp tüketildiği pazar mantığının egemen olduğu toplumdur. Kamusal alanın özel alanı içerdiği tartışmaların ötesine geçen bu toplum türünde enformasyon teknolojilerinin özel alan ve bireysellik diye bir şey bırakmadığı tezi savunulur.

    : enformasyonun sınırsız olduğu hakikatin ise o derece kaybolduğu bir toplumdur. çerçevelenerek bilgi haline getirilmiş her şeyin gerçekliği kırpılmış, manipüle edilmiş, içeriğinden yoksun bırakılmıştır.

    : temsilin yerini spot ışıklarının aldığı toplumdur. duygular ve iç dünya eskiden tiyatral biçimde sahnelenirken şimdilerde meydandadır. (bkz: ) simgesel anlamlandırmalar için üretken olmaya teşvik edilen insan yaratıcılığına da ifşa toplumu içinde ihtiyaç yoktur.

    : bir brother'ın panaptikonunun sakinlerinin çoğaldığı ve dönüştüğü, artık yeni teknolojik fırsatlarla durmaksısızın gözetime yardımcı olduğu toplumdur (bkz: ). duvarların olmadığı bu toplumun mahkumları aynı zamanda kurban ve faildir.

    not: bu arada zamanında de toplumun ismini bulmaya gayret göstermiştir (bkz: ). mesela teknoloji toplumu, bolluk toplumu.
    #202251 ruz | 5 yıl önce
    0bilim insanı