matematiksel işlemleri yerine getirmesi için tasarlanan, mantık devreleri ve transistörler tarafından (logic) oluşturulmuş merkezi işlem birimi'nin ingilizce kısaltması.
mimarisi farklı şekillerde oluşturulmuş olup kendi içerisinde ikiye ayrılır.
Günümüz işlemcileri Reduced Instruction Set Computing (R.I.S.C) ve Complex Instruction Set Computing (C.I.S.C) tabanlarından oluşmaktadır. arm ise bir risc işlemci türüdür. x86 ise cisc dir.
R.I.S.C ; Bütün komutları tek bir seferde işler bu sebeple daha düşük transistörle daha fazla işlem gerçekleştirir.
C.I.S.C ; komutlar farklı zamanlarda adreslenir, daha fazla transistör sayısına sahip olduğu için daha yüksek enerji sarfiyatı ve daha fazla ısı üretir.
hangisi seçeyim derseniz ?
bu sizin seçiminiz değil, mecburiyetinizle alakalıdır. risc işlemciler günümüzde mobil cihazlarda kullanılıyor, daha az transistör ihtiyacı ve hızlı oldukları için günümüz batarya teknolojisinde alternatifleri yoktur. cisc işlemciler ise desktop ve notebook tarzı cihazlarda kullanılmaktadır, farklı komut dizilimlerini kullanma başarısı göz ardı edilemez.
işlemciler 64 ve 32 bit olmak üzere (32 kalmadı ama anlatma açısından) ikiye ayrılmaktadır (elde edemeyeceğimiz 128 bitlik süper bilgisayarların varlığından bahsedemem çünkü bunları elde edemiyoruz)
bit nedir ? bana öğreten değerli öğretmenlerimin tabiri ile salıncaktır. bir taraf her seferinde 32 salıncak paket taşır, diğeri ise 64 salıncak paket taşımakta. bu sebeple iki katı hız farkından (teoride) söz edilmektedir.
pratikçe bu hız farkını hiç test etmedim, böyle bir teste ihtiyaç duymamam pratikçe çok yoğun bir fark olmadığını göstermekte fakat! 32 bit işletim sistemleri belli bir belleğin üstünü okuyamadıkları için 64 bit kullanmak zorunda kaldık. bunun temel sebebi ise cpu'nun verdiği destekle alakalıdır.
size verebileceğim bilgiler şu anlık bu kadar, başlığı sürekli güncel tutmaya çalışacağım ve aklıma gelip vakit buldukça güncelleyeceğim, eksik veya hatalı olduğunu düşündüğünüz verileri paylaşırsanız gerekli düzenlemeleri gerçekleştirebilirim.