türkiye'de bankacılık sistemi, osmanlı imparatorluğunun parlak devirlerinde ticarette de hissedilir ilerlemeler olmuş, bu devirde gerek iş ve gerekse ihtiyaç sahiplerinin paraya ihtiyaçları da artmasıyla başlamıştır.
para işleriyle uğraşacak müesseseler dinen faizin de haram olması sebebiyle öz vatandaşlarından teşkil olunamıyor, ihtiyaç sahipleri ister istemez bazı kaynaklar aramak mecburiyetinde kalıyorlardı. bu durumdan bilhassa 1453 sonraları birtakım azınlıklar istifade etmeye çalışıyor ve yüksek faizlerle para vermek suretiyle hem halkı ve hem de darlık zamanlarında bazı eyalet ve beyliklerin vergilerine karşılık osmanlı devletine de borç para temin etmek suretiyle sömürülerini devam ettiriyorlardı.
çekilen bu sıkıntıları yakından izleyen mithat paşa bilhassa çiftçilerin sıkıntılarını halledebilmeleri amacıyla 1863 senesinde menafi-i umumiye sandıkları adıyla birçok yerlerde yardımlaşma sandıkları kurdu. böylece xix ncu yüzyılın ikinci yarısında bugünkü t.c ziraat bankasının temeli atılmış oldu. ziraat bankasının haricinde türkiyede bankacılık cumhuriyet devrinde başladı. her ne kadar bu arada 1917 yılında istanbul'da ibibari milli bir banka kuruldu ise de yabancı baskı ile gelişemedi. ve 1927 yılında iş bankası ile birleşti.
daha sonraları bağımsız türkiye cumhuriyetinin türlü para sorunlarına çözüm bulabilmek maksadıyla t.c merkez bankası, sümerbank, etibank, iller bankası ve sırası ile diğer ticarî bankalar kuruldu. bunların içerisinde en önemlisi merkez bankasıdır.
bugünkü anlamıyla merkez bankasının diğer adı emisyon bankasıdır. devlet adına para basmak selâhiyeti, faiz hadlerinin tesbiti, yabancı para kurlarının ayarlanması, diğer bankalara krediler, takas odaları ile bankalar arasındaki alacak ve borçluluk durumlarının ayarlanması merkez bankasının başta gelen görevleri olmuştur. bilhassa 1930 lardaki büyük ekonomik dünya krizinden sonra türkiye'de çeşitli amaç ve gayelerle birçok bankalar kuruldu. ikinci dünya savaşından sonra müteşebbis kapital sahiplerinin çok kârlı buldukları bu işe yatırımlar artmış ve ardı ardına bankalar açılmıştır.