1. ön edit: aşağıda yazılan tüm bilgiler ağustos 2020 tarihinde yazılmış olan bilgilerdir. olur da yıllar sonra bu girdiyi okursanız şirketin temel bağlılığı ya da filo baştan aşağı değişmiş olabilir. bilginize.

    düşük maliyet (low cost) ilkesi ile ucuz fiyata yolcu taşıma prensibini uygulayan, mevcut tüm uçaklarının boeing 737-800 olduğu, 37 uçaklık filoya sahip, türk hava yolları alt markası havayolu şirketi.

    efendim; üstteki yazarın da belirttiği gibi ''uçmayan kalmasın'' mottosuyla 2008 yılında thy'nin alt markası olarak kuruldu anadolujet. temel amaç ankara başta olmak üzere anadolu şehirleri ve kıbrıs'ı birbirine bağlamaktı. yıllar geçtikçe bu amaç yerini buldu ve türkiye'deki neredeyse tüm havalimanları anadolujet'le tanışmış oldu. hatta öyle günler geldi ki sahip olduğu filo anadolujet'e yetmez oldu. bana soracak olursanız; anadolujet hakikaten de anadolu'yu birbirine bağlayan bir şirkettir çünkü thy ya da pegasus gibi temel amacı para kazanmak olan şirketlerin girmediği, el atmadığı hatlara ''direkt'' seferler koymuştur anadolujet. hatta örnek vermek gerekirse; ankara ve istanbul çıkışlı doğu-batı farketmeksizin, havalimanına sahip neredeyse tüm şehirlere (pegasus şırnak ve hakkari'ye uçmuyor), bursa çıkışlı olarak erzurum, muş, gaziantep, trabzon ve diyarbakır'a, kocaeli çıkışlı olarak trabzon'a, adana çıkışlı kıbrıs, hatay çıkışlı kıbrıs vb vb birçok uçuş ile anadolu'yu hakikaten de birbirine bağlıyor.

    gelin görün ki bu amaç 2020 yılı itibarıyla değişti ve anadolujet yurtdışı uçuşlarına da merhaba diyerek kollarını sıvadı. şu an avrupa'nın ve arap yarımadası'nın işlek meydanlarına sabiha gökçen ve esenboğa çıkışlı direkt seferler düzenliyor. mevcut filosu ile bunca sefer yapabilecek olması, belki de yukarıda saydığım hatlardan bazılarının kapanmasına ya da sefer sayılarının azaltılmasına sebep olabilir. keşke yeterli filoya sahip olsa da ismi gereği anadolu'nun tamamını direkt olarak birbirine bağlasa.

    efendim; şimdi şirketin bir başka yönüne değinmekte fayda var, o da şu ki; anadolujet filosunun büyük bir kısmı thy eskisi uçaklardan oluşuyor. 37 uçaklık filonun ağustos 2020 itibarıyla yaş ortalaması 15,5. yolcu uçakları genellikle 20 yaşlarına kadar kullanılırlar. filo'nun mevcut yaş ortalaması 20'ye oldukça yakın ve hatta filoda bulunan jf serisi thy eskisi uçakların tamamının yaşları 20'nin üzerinde. filonun en yaşlısı tc-jfc van isimli uçak ve yaşı 22,1. tabi ki bakım önemli ama yaşın 20'yi geçmiş olması akıllarda soru işaretleri bırakıyor. şirkette yaşı 20'nin üzerinde olan 19 uçak mevcut. diğer uçaklarının çoğunluğu 5-9 yaş aralığında.

    şirketin bir başka yönü de ücretsiz ikram. şirket eskiden tüm uçuşlarında su ile birlikte ücretsiz olarak paketli sandviç ya da kek ve çay ya da kahve ikramında bulunuyordu. halen 2 saatin üzerindeki uçuşlarda uçak içi ikram aynı şekilde devam ediyor ama pandemi nedeniyle olduğu belirtilerek 2 saat altı uçuşlarda yalnızca su ikram ediliyor. şirketin ücretsiz ikramlarının anadolu misafirperverliği gözetilerek yapıldığı belirtiliyor. düşük maliyet gözetilerek uçuş yapan yani low cost diye tabir edilen havayolu şirketleri genellikle yolculuk boyunca ikram yapmazlar ve uçak içinde kurdukları seyyar marketten alışveriş yapabileceğinizi belirtirler. low cost teması ile kurulan bir şirketin ücretsiz ikram veriyor olması hakikaten de takdir edilesi.

    efendim şimdilik aklıma bunlar geldi, yeni şeyler geldikçe editlerim.

    son olarak; anadolujet benim için önemli çünkü hayatımda bindiğim ilk uçak anadolujet bünyesinde uçuyordu. şansıma güzel denk gelmiş olmalı ki anadolujet'in en genç uçağına binmiştim. uzun zamandır yolculuk yapmadım, özlemişim...
    #190142 laz ziya | 5 yıl önce (  5 yıl önce)
    5şirket