öncelikle espresso'nun ne olduğunu bilmeniz gerekir.
espresso'yu normal bir kahveden ayıran 3 farkı vardır. koyu kavrulmuş kahve ile yapılması, çok ince öğütülmüş(espresso kalınlığı diye geçen, türk kahvesinin bir tık üstü bir kalınlık) kahveden yapılması, ve en önemlisi(ismi de buradan gelir) 8-9 bar yani yaklaşık 80-90 metre derinlikte su basıncına eşdeğer bir basınçta suyla hızlıca demlenmesi.
bu yüzden nescafe otomatlarındaki espresso aslında espresso falan değildir. espresso makine ile yapılır. espresso'yu makinesiz yapmanın tek yolu wacaco minipresso/nanopresso veya çin malı çakmalarıdır.
edit: şimdi bazıları moka pot, aeropress falan diyecek. onlar 2-3 bar basıncı zor buluyor. onlar tam anlamıyla espresso yapamıyor.
espresso, aslında starbucks'ta içtiğiniz, "havalı" isimleri olan italyan kahve kültürüne ait kahvelerin temelini oluşturur.
bu kahvelere de espresso bazlı kahveler denir. espresso'nuz varsa şimdi size hemen her italyan kahvesini yapmanın yolunu alnatacağım:
1) caffe latte
italyancada latte, süt anlamına gelir. bu yüzden sadece latte değil, caffe latte diye yazılır çoğu yerde. espresso'nun bolca süt(espressonun 5 katı süt) ile seyreltilmiş halidir. üstüne de çok ince katman süt köpüğü koyulur ama zaruri değildir. espresso bazlı sütlü kahvedir anlayacağınız.
2) cappuccino
bu da macchiato'dan hallice. espresso'nun üstüne bir miktar buharlanmış süt koyarak seyreltilir. ama bu latte gibi süt içinde yüzmez. 30ml(yaklaşık 1 shot) espresso'ya karşılık 30 ml süt koyabilirsiniz. 1:1 oran yani. sonra üstüne 2-3 parmak kalınlığında süt köpüğü koyarız. buna da cappuccino denir ve birazdan anlatacağımız macchiato'nun sütlü hali diyebiliriz.
3) macchiato
macchiato, espresso'nun üstüne süt köpüğünü boca ederek yapılır. cappuccino'nun süt eklenmemiş hali desek yeridir. tabii espresso macchiato bu. latte macchiato var bir de. latte'nin köpük bocalanmışı diyebiliriz onun için de.
4) americano
espresso/su oranı 2:3 olacak şekilde suyla seyreltilmiş espresso'dur.
5) espresso con panna
kısaca con panna olarak bilinir. 2 birim(2 shot diye düşünmeyin, 2 birim sizin yapmak istediğiniz kahve miktarına göre değişir.) espresso'nun üstüne çırpılarak köpük haline getirilmiş 3 birim süt kreması koyulur.
6) mocha
espresso'nun üstüne süt ve çikolata şurubu eklenip karıştırılır. sonra üstüne süt köpüğü konur. bazı kaynaklarda süt köpüğü yerine çırpılmış krema kullanılması gerektiği yazar ama çoğunlukla süt köpüğü diye geçiyor.
son zamanların starbucks trendi white chocolate mocha da isminden anlaşılacağı üzere çikolata şurubu yerine beyaz çikolata şurubu ile yapılır.
bazı cafeler çikolata şurubu yerine hazır sıcak çikolata tozu kullanır.
7) flat white
bu da biraz yeni moda. şekil şukul üzerine buharlanmış süt dökülerek desen yapılan şu şey flat white. macchiato'ya benziyor ama bir fark var. macchiato'da süt köpüğü varken flat white'ta buharlanmış süt var. süt ile kahve karışıyor bir miktar. ve espresso'nun üstündeki espresso köpüğü korunuyor.
edit: bunu eklemek sonradan aklıma geldi. süt köpüğü ve çırpılmış krema karıştırılmamalıdır. süt köpüğü sadece sütün köpürtülmüş halidir. çırpılmış krema ise marketlerde gördüğünüz krema var ya karton kutuda satılan, onun çırpılmış hali. ama marketlerdekinin şekersiz ve katkısız halinin.
bir de buharlanmış süt ile süt köpüğünü karıştırmayın. buharlanmış süt cafelerdeki koca espresso makinelerinde bulunan bir özellik. sıcak buhar ile sütü çok hafif köpürtür. köpürürken aynı anda ısıtır. akışkandır. süt köpüğü ise çırpıcılar ile köpürtülmüş, hacmi neredeyse 2 katına çıkarılmış süttür.