aslında bir çok kategoride ve bir çok kronolojide yapılabilecek karşılaştırma.
türkiye'deki çoğu insan apple'ın imac dönemine denk gelmediği veya apple'ı iphone ile tanımaya başladığı için olsa gerek apple'ın risc işlemcili dönemlerini pek bilmiyor. zaten daha önce bir girdimde de bahsettiğim gibi (risc/#82430 ) apple'ın intel'e geçişiyle beraber aslında apple sadece tasarım olarak hitap etti belirli bir kitleye. oysa ki apple'ın eski risc döneminde hakikaten çok fark vardı pc ve mac arasında.
ama o dönemde de, bu dönemde de aslında apple kullanıcıları ile linux kullanıcıları az çok benzeşiyor. sebebi de iki platformun aslında çoğu insanın bilgisayar almaktaki öncelikli amacı olan oyun konusuna çok önem vermemesi. bu sebeple de oyuncu kitle apple bilgisayar almayı veya linux kullanmayı gereksiz bulabiliyor.
eski imac döneminde apple'da da aynı sıkıntı vardı. hatırladığım kadarıyla oyunlar çıktıklarından çok daha sonra apple için uyumlu hale getirilirdi veya bazı oyunlar mac platformunu hiç desteklemezdi.
türkiye'de de çoğu insanın evine bilgisayar alma sebebi oyun olduğundan apple pek tercih edilen bir platform değil.
ilker canikligil sayesinde tanıdığım koray birand'ın videolarını izlerken, apple'ın aslında son dönemlerde de tekrar o eski profesyonellere yönelik ürünlerine odaklandığını fark ettim. mesela şu videosu neden bazı işyerlerinin apple tercih etmesi gerektiğini çok iyi açıklamış:
bugüne kadar sadece android tablet kullandığım için ve evde apple bilgisayar kullanmadığım için apple tablete yönelmem ne kadar mantıklı olur bilmiyorum. ama koray beyin videosu bana "oha" dedirtmeyi başardı.
neyse, konudan çok sapmadan şunu diyeyim; ekosistemini kurabiliyorsanız ve bilgisayarda oyun da sizin için çok önemli değilse (diyelim ki konsolda oynamayı tercih ediyorsunuz) apple diğer platformlara çok rahat fark atar.
ama türkiye'de de bu ekosistemi kurmak sağlam bütçe istiyor orası ayrı.
ben de apple ekosistemi kurmak istiyorum aslında. ama linux nedense bana hala çok cazip geliyor. 15 yıldır linux kullandığım için sanırım bende alışkanlık yarattı. bu sebeple apple hep hayran kaldığım ama kullanmayı pek de düşünmeyeceğim bir platform olarak kalacak benim için.
eğer apple'ın işletim sistemi aynı linux gibi olursa ve sağlam da bütçem olursa apple'dan şaşmam. ama linux'un legomsuluğunu seviyorum. illa ki işletim sistemini kendime göre şekillendireceğim. yoksa zevk alamıyorum. gnome masaüstü ortmanını bile sırf kendime özgü bir masaüstü ortamı yapamadığım için bıraktım. yoksa xfce'den çok daha iyi bir masaüstü ortamı.