oecd tarafından 3 yılda bir yapılıyor.
belli bir ay aralığı (14 yaş sonu 15 yaş başı civarına tekabül ediyor bu aralık) öğrenciler arasından belli sayıda öğrenci rastgele seçiliyor. bu sayede her türlü öğrenci seviyesinden, her türlü maddi durumdan öğrenci karışık seçilmiş oluyor. bunlara okuma-anlama, matematik okuryazarlığı ve fen alanlarından soru soruluyor. soruları internetten inceleyebilirsiniz. soruların çoğu deney düzeneği kurma, yorumlama için açık uçlu oluyor ve birkaç doğru cevabı oluyor. sorularda genelde yukarıda bir durum anlatılıyor ki bu zaten sayfanın %60'ını kaplıyor. sonra da bununla ilgili 2-3 soru soruluyor. sorular yorum yapma, mantık kullanma üzerine yoğunlaşıyor. formül genelde üstte veriliyor diye biliyorum. ona özellikle bakmamıştım sorularını incelerken. ziya selçuk'un gelişiyle bu sınavın soruları yeni nesil sorular adı altında lgs ve yks'de ilham verdi. lgs ve yks'de matematik ve fende pisa sorularından biraz daha basit(ve tabii çoktan seçmeli) sorular geliyor.
ülkemizin durumuna gelince, lgs'de özellikle çocukları buna benzer sorulara alıştırmaları belki pisa 2021'de türkiyenin yukarılara çıkmasını sağlayabilir. bizde sorun salak öğrenci yetiştirmek değil, öğrencilerin hababam sınıfından farksız olmaları. her derste kopya, her derste arkada boş sohbet yapanlar, her derste uyuyanlar... başarılı öğrenci de bizde çıkıyor, yoksa tıp ve mühendislik fakülteleri boş kalırdı. ama çocukların derslerini salladığı yok. çoğunluğu tembel öğrenciler oluşturuyor.
www.meb.gov.tr/... bu linkin 26. sayfasından lgs'de(yks koymuyorum çünkü pisa lgs'den yeni çıkmış 14-15 yaşta öğrencilere yapılıyor) puana göre öğrencilerin dağılımını görebilirsiniz. çoğunluğun hangi aralıkta olduğunu da. yorumu size bırakıyorum.