-
hitchcock sinemada gerilim olayını o kadar iyi çözmüş ki bunu her filminde hissedebiliyorsunuz. psycho da bunu en yoğun hissettiğim filmlerden biriydi. ben o dönemlerdeki filmleri kendi içlerinde değerlendiririm genelde fakat bu film 2020 yılından baktığım zaman bile çok iyi bir filmdi. daha sonra defalarca kez benzerini izlediğimiz sahneleri çok daha gergin bir şekilde izliyoruz. nasıl yapıyor anlaması güç. bunu yalnızca senaryo, komposizyon veya kurguyla açıklamak yeterli olmuyor. başka bir şey var bu tür yönetmenlerde. henüz akıl erdiremedim.
filmde meşhur bir duş sahnesi vardır. 45 saniye süren bu sahnede hitchcock 78 kamera yerleşimi ve 52 kesme kullanmıştır. sırf bu sahne üzerine 78/52:hitchcock shower scene isminde bir belgesel yapılmıştır.
-- spoiler --
başrol oyuncusu anthony perkins'in oyunculuğuna iki sahnede inanamadım. birincisi elbette en sondaki o kameraya bakış. ikincisi ise elinde bıçakla kızı öldürmek için bodruma girdiği an. korku filmi izlemeyi tercih etmeyen bir insan olduğum için bu sahneler benim için gerilimden bir adım öteye geçmiş, korkutucu olmuştur. gerilim ile korku arasında çok güzel bir yerde duruyor film. gerilim dozu da korku dozu da çok yerinde ve tadında bırakılmış.
-- spoiler --
ben filmi çok beğendim. bu tür filmler ilginizi çekmese bile en azından genel kültür açısından bir kez oturup izlemekte fayda var diye düşünüyorum.