evcil hayvanların ensesine damlatılan ve pirelerin bir süre boyunca musallat olmasını engelleyen bir çeşit zehir. deriden kana karışıyor, yaklaşık 1 ay boyunca piresiz, zahmetsiz bir hayat çekiyorsunuz. lakin o çok sevdiğiniz tüylü dostunuzu her bir damlayla ölüme bir adım daha yaklaştırdığınızın farkında mısınız? şahsen kediye köpeğe bunu uygulamanın bir kaşık raid içirmekten bir farkı yok gözümde. üzerinde "elinizle temasından kaçının" yazan bir kimyasal karışımın benim evladıma ne gibi bir fayda sağlamasını beklerim ki zaten? yurt dışındaki bir dostumun kedisi bu sebeple öldü zamanında, kilosunun alması gereken doz verildiği halde yıllar içerisinde toksinler vücutta birikmiş, sonra 4 yaşında kanser ve böbrek yetmezliği... veterinerle birbirlerine girdiler falan, uzun hikaye.
çözüm yine doğada aslında. bizim bahçedeki biberiyelerin altında yaz kış sefa süren kedilerin tüylerini büyük bir histeriyle kurcalayıp durdum son bilmem kaç yıldır. bir tane pire yok. sonra anladım ki biberiye kokusunu gelmiyor bu asalak böcekler. kediler olayı çözmüş, gün içinde biberiye gölgesinde birkaç saat takıl, piresiz, kaşıntısız kal, sonra gel evde uyu, oh, mis. ama köpek o kadar ince düşünmüyor işte. pire kapmış bizimkisi, nereden bulduysa. tam bir aynşıtayn zaten kendisi. geçen hafta koltukta otururken kucağıma zıpladı ve o sırada yüzünde uçuşan pirelerle göz göze geldiğim an çığlığı bastım. köpüş de korktu, yazık. eminim pireler de korkmuştur, onlar korksun zaten bir zahmet. bir yerde okumuştum yıllar evvel. eğer bir kedi-köpeğin üzerinde bir tane pire gördüyseniz onu 100 ile çarpın, en az o kadar pire vardır diyordu. müthiş! kafamda on sekiz pireyi yüzle çarpmaya çalışıp bir yandan da pire tasması mı alsam diye plan yapıyorken geçtiğimiz yıllar boyunca arkadaşlara böbürlenerek anlattığım biberiyeler ve kedilerdeki piresizlik üzerine denemeler konulu tiratlarım geldi aklıma.
bennn bu oyunu bozarım!
gidip demet demet biberiye topladım, azıcık suyla ağır ağır kaynattım, sonra soğuttuktan sonra suyunu, yağını çerini çöpünü, ne varsa hepsini köpeğin üzerine sürdüm. bildiğin cadı ayini. bahçe biberiye kokuyor, ev biberiye kokuyor, beynim muşmula olmuş ama hala panikten midir nedir kaşınıyorum. çocukcağız her yanı ıslanmış, üzerinde kalmış biberiye pıçıklarıyla süzüm süzüm bakıyor bana "ben ne yaptım sana da bunu reva gördün?" der gibi... ceza veriyorum falan sandı, kıyamam. dışarıda pandemi var, bizim uğraştığımız işlere bak...
hızımı alamadım oturdum araştırdım bunu doğal yollarla nasıl yapar ederim diye. türkçe kaynaklarda bir halt yok onu baştan söyleyeyim. ama yabancı sitelerde güzel şeyler buldum. öncelikle hemen her yerde önerilen en doğal çözüm lavanta yağı. şahsen denemedim ama lavanta kokusundan ben de hiç hazzetmem. demek ki pireler de benimle aynı düşünüyor. lavanta yağını aynı pire zehri uygular gibi enseden damlatıyorsun, lakin iki haftada bir falan tekrar etmek gerekiyor. yok öyle olmaz dersen bir sprey şişesine azıcık lavanta yağı, üzerine su koyup karıştırıp fışır fışır tüylere sıkıyorsun. hava zaten sıcak, kuruyor, hem tüyler pırıl pırıl, hem mis kokuyor (öh). onsu inçi yardı bilmemne diye anlatıyor sitede ama o kadar ölçü birimini alıp çevirecek halim yok, göz kararı en şahane ölçü burada sanırım.
bir diğer doğal pire uzaklaştırıcı da limonmuş. yine sprey şişesi, sulandırılmış limon suyu, belki içine karanfil yağı vs. ben tüylerini taradığım tarağın üzerine foşur foşur limon sıkıp taradım, iyi mi yaptım bilmiyorum ama bir haftadır pire vs yok hiçbir yerde. iyi yapmışım. aslında sulandırsam daha iyiydi çünkü hafiften tüyler birbirine yapıştı. ayrıca kediler limonu sevmez bunu baştan belirteyim. bu öneri köpeklerde işe yarıyor. boşuna kediniz sizden nefret etmesin, iki pire için birbirinize girmeyin.
bir başka öneri de elma sirkesi. hep söylerim, dünyayı elma sirkesi, karbonat ve aloe vera kurtaracak diye. vallahi öyle. elma sirkesi karıştırılmış sprey ya da banyo yaparken uygulanan sulandırılmış elma sirkesi çok işe yarıyormuş. hatta içme suyunun içine bir iki çay kaşığı sirke koymak hem iç hem dış parazit önleme açısından çok faydalıymış. sirkenin diğer faydalarını saymıyorum bile. ama sulandırmak önemli burada. çocuğu direkt asit yağmuruna tutmaya gerek yok, aman diyeyim.
özetle ben sadece biberiye, limon ve elma sirkesi kullandım. bir haftadır piresiz hayatın tadını çıkartıyoruz. kediler zaten rahat, biberiye çalılarının altından "gerizekalı galiba bunlar" der gibi bakıyor. biberiye demiş miydim? biberiye...