1. Bir aylık gözlemlerim sonucunda herkesin görüşünü, inancını, politik duruşunu özgürce paylaşabildiği; küçük kelime oyunları ile intihal yaptıklarının farkında olunmasına rağmen ses edilmediği, şevklerinin kırılmaması için editoryal düzeltme bile yapılmadığı nadir platformlardan birisi bana göre. Ya da varsa da ben bilmiyorum. Ekşi'den başka bir yerde yazarlık yapmadığım için (kulzos'tan sonra oradaki hesabı da sildim.) dış dünyaya o kadar da hakim değilim belki de.

    Dünya, bu kadar romantik bir yer değil arkadaşlar. İlk insandan, bugüne değin istisnasız her insan bir inanç sistemine tabi. Ateist birisi olmakla beraber, gerek uzmanlık alanım ile ilgili referans bilgiye ulaşmak, gerekse iktisat tarihi ile akademik bir korelasyon oluşturmak amacıyla ve ayrıca şahsi merakımdan ötürü dinler tarihi üzerine tahmin edebileceğinizden daha fazla okuduğumu da bilmenizi isterim. Şahsım adına maymun'a tapana da, dinlerin farklı şekillerde imgeleştirdiği "tanrı" 'ya inananlara da aynı derecede saygı göstermeye çaba gösteririm. Bu konulara dair fikir istişarelerine girsek sabaha kadar çıkamayız, o yüzden kısa kesmeye özen göstereceğim.

    Sanırım katolik inancına mensup bir arkadaş (hemen her girdisinde bu inanca mensup olduğunu gözümüze sokarcasına ifade ettiği için bilmemek mümkün değil) (bkz: ) başlığındaki girdisine yazdığım yorum sebebiyle kırılmış veya kendisine karşı bir saldırı olarak nitelendirmiş. Yukarıda da belirttiğim üzere her inanca saygılı olan ve olmak zorunda olan birisi olarak, kendisinin inancı ile en ufak bir sıkıntım olmadığının anlaşılmamasını garipsedim açıkçası. Malum başlıkta da yazdığım üzere, ilgili konu özelinde kendisi katolik kilisesi üzerinden birtakım olgulara yönelik düşüncelerini ifade etmesinden ötürü ve ayrıca birçok yanlış bilgi içermesine rağmen bilmişlik yapmamak adına, sadece dini kurumların, ekonomik sistemlerdeki rolünü eleştirdim. Yazar arkadaş hemen her girdisinde olduğu gibi o başlıkta da salt "katolik" inancı üzerinden ilerlediği için haliyle eleştirilerimi de kilise düzleminde ifade ettim. İslam coğrafyasındaki benzerini söylememe gerek yok sanırım. Dolayısı ile kimsenin inancını eleştirmek gibi bir derdim olmadığının bilinmesini ister, amacından sapan veya saptırılmaya çalışılan yorum sebebi ile kırılan arkadaşın da kusura bakmamasını rica ederim.

    Fakat;

    İkinci kez belirtmek isterim ki, Dünya, bu kadar romantik bir yer değil arkadaşlar. Dudaklarını öne uzatıp, afrika papağanı gibi makyaj yaparak dikkat çekmeye çalışan insanlardan bir farkınız kalmıyor böyle yapınca. Bir konu özelinde inancımıza güzelleme yapacaksak, en azından doğruluğu kesinleşmiş tarihi bilgiler ile bunu yapalım; wikipedia sandığınız kadar da doğru bir kaynakça değil, inanın.

    Bok gibi bir dünyada yaşıyoruz ama sinek olmayı da istemiyoruz, değil mi ? Neyse, hep de ciddi, gözlüklü öğretmen modunda olmayı da istemem, ki değilim de zaten. Sıradan bir vatandaşım.

    Tekrar ifade etmek isterim ki, kimsenin inancına yönelik bir saygısızlık yapmak bana göre bir şey değil. Ama o yöne çekerek algı çalışması yapmak ve bunun sonucunda da dikkat çekmeye çalışmak ne kadar doğru, onun kararını da siz verin.

    Kalp kırdıysak affola. Bu girdiyi de niye yazdım bilmiyorum, sanki hesap veriyormuşum gibi oldu ama derdim o değildi. Özetle bu mecranın kıymetini bilin diye yazdım, en azından şimdilik.

    Madem her daim ciddi olmak da bir eleştiri konusu, o zaman argo bir fıkra ile bitireyim girdiyi de belki gönül almış olurum. Vallahi ne yapacağımı, yazacağımı şaşırttınız, dinler arası geçiş yaptırdınız bana :)

    Fıkraya gelince;

    temel : fadime, bana öyle bir şey söyle ki hem mutlu olayım hem üzüleyim.
    fadime : arkadaşların arasında en büyük seninki.
    #181378 becoolnotfool | 5 yıl önce (  5 yıl önce)
    1web sitesi