1. tıp literatüründe hastalığın kaynağını bulmak, yani bulaşıcı hastalıkların temas zincirinin tanınması anlamına geliyor.

    hayatımızı esir alan corona virüs sebebiyle, sağlık bakanlığı tarafından yürütülen ve sıkça dile getirilen çalışmanın adıdır. bu çalışmayı yürütenlere de filyasyon ekibi denilmektedir. filyasyon ekibi il sağlık ve ilçe sağlık müdürlüğü çalışanlarından oluşmaktadır.

    bu ekip, sistemine düşen covid hastalarının temasta bulunduğu kişileri (öncelikle ailesini) arayarak kendilerinde belirti olup olmadığını teyit etmekte eğer varsa sağlık ekipleriyle müdahale etmektedir. artıları olduğu gibi eksileri de olan bir sistemdir. yakın zamanda bunu deneyimlediğim için şöyle anlatmak istiyorum.

    annem hastaneye yattıktan ve covid testi pozitif geldikten sonra ilk 4 gün sağlık bakanlığı, il sağlık müdürlüğü, ilçe sağlık müdürlüğü ve aile hekimi tarafından arandık ve detaylı bir şekilde bilgilendirildik.. 4. günden sonra aramaya sadece aile hekimimiz devam etti. Bu süreçte başka neler olduğunu da aşağıda açıklamaya çalıştım.

    1- evden birisi pozitif çıktığı halde bizlere test yapılmadı bakanlık sadece 'belirti gösterene kadar' 14 gün evde kalmamızı söyledi. Babamla ben, ne olur ne olmaz içimiz rahatlasın diye gittiğimizde ise doktor ''kesin vaka temaslıysanız belirti beklemeden ertesi gün gelmeniz lazımdı zaten'' dedi (burada bakanlık ve sağlık çalışanlarının çelişkisine değinmek istedim)
    2- öncelik tanınan belirtiler "ateş, öksürük ve solunum zorluğu" fakat bu belirtiler pozitif çıkan annemde de yoktu biz eklem ağrısı diye gidip tesadüfen öğrendik hatta bu belirtiler olmadığı için hastaneye gitmek için geç bile kaldık. belirtiler herkeste aynı şekilde ortaya çıkmayabiliyor, yüksek oranda görülen belirtiler çok vurgulandığı için insanlar bu belirtilere odaklanıyor (eklem ağrısı, koku ve tat alamama, sürekli uyku hali gibi belirtiler göz ardı edilebiliyor)
    3- En azından evde pozitif vaka çıktıysa hiçbir belirti beklenmeksizin 60 yaş ve üstüne test yapılmalı, enfeksiyon varsa erken tedaviye başlanmalı diye düşünüyorum (babam 60 yaşında ve kronik rahatsızlığı var, eğer biz erken davranıp gitmeseydik müdahaleye geç kalınabilirdi)
    4- aile hekimliği 14 gün boyunca her gün arıyor ve gayet ilgililer.
    5- karantinanın 10. günü ilçe sağlık müdürlüğü evde misiniz diye kontrole gelip kağıt imzalatıyor ve bilgilendirme yapıyor.
    6- belirtileriniz varsa 112 acile yönlendiriliyorsunuz ve anında müdahale gerçekleştiriliyor.
    7- karantinanın 15. gününde ilçe sağlık müdürlüğü sağlık durumumuzu, maddi durumumuzu ve hatta ruh sağlığımızı da sorarak psikolojik destek verilebileceğini söyledi.

    filyasyon ekibi eksisi ve artısıyla çalışmalarını tam olarak bu şekilde sürdürüyor.
    #179350 dolores | 5 yıl önce (  5 yıl önce)
    0tıp terimi