1. Şöyle eleştiriler almış kuramdır.

    Ahlaki düşünce ve ahlaki davranış: Kohlberg’ in kuramı, ahlaki düşünceye çok vurgu yaptığı, buna karşılık ahlaki davranış üzerinde yeterince durmadığı için eleştiriler almıştır. Yüce düşüncelerin ardında aslında hiç de ahlaki olmayan davranışlar bulunabiliyor çünkü. Çirkin eylemler ahlak ve erdemle perdelenebilir.

    Kültür ve ahlaki muhakeme: Kohlberg, ahlaki muhakeme evrelerinin evrensel olduğunu savunsa da bazı kültürlerde aşamalar sırayla geçilmez. Son aşamaya her kültür varamaz. Aslında kültür ve ahlak Kohlberg’ in düşündüğünden daha iç içedir.

    Aileler ve ahlaki gelişim: Kohlberg aile süreçlerinin çocuğun gelişiminde önemli olmadığını savunmuştur. Aile ilişkileri Kohlberg için ahlak gelişimi adına önemsizdir. Fakat yapılan çoğu araştırmada çıkan sonuçlara göre çocuk ahlak gelişiminin büyük çoğunluğunu ailesinden alır.

    Cinsiyet ve bakım verme perspektifi: Carol Gilligan kuramının fazlasıyla cinsiyetçi olduğunu ve erkek normlarına göre kurulduğunu söylemiştir. Kohlberg büyük ihtimalle bir erkek olduğundan bakım verme perspektifini önemsiz bir konumda bırakmıştır. Birçok çalışmasını erkeklerle yapmış, aldığı cevapları kuram için model olarak kullanmıştır.

    Toplumsal geleneksel muhakeme: Bir grup araştırmacı, Kohlberg’ in ahlaki muhakeme ile toplumsal geleneksel muhakeme arasında yeterli ayrımı yapmadığını savunmuştur. Toplumsal uyum muhakemesinin odak noktası, davranışları kontrol etmek ve toplumsal düzeni korumaktır. Kurallar keyfidir. Çatal bıçak kullanımı gibi.

    Ahlaki muhakeme ise ahlaki konulara ve ahlak kurallarına odaklanır. Kurallar keyfi değil zorunlu genel kabul gören ve nesneldir. Yalan söyleme, aldatma, hırsızlık yapma gibi kurallar ahlaki kurallardır. Ahlaki yargılamalar adaleti kapsarken, toplumsal yargılamalar toplumsal örgütlemeyi kapsar.





    Copy-paste değildir

    #178241 idealistkuzu | 5 yıl önce (  5 yıl önce)
    1psikoloji terimi