koala/#170203 no’lu girdimde bahsettiğim gibi, mevcut muhafazakâr hükümetin önünde çok zorlu bir süreç var. muhafazakâr vurgusu yapmamın bir nedeni var. zira, bu gibi hükümetler, iklim değişikliği ve küresel ısınma gerçeğini * kabullenmiyorlar asla. Avustralya da farklı değil. üstelik muazzam bir biyoçeşitliliğe sahip doğasıyla en büyük geliri turizmden olmasına rağmen.
Avustralya başbakanı scott morrison, Cumartesi günü yangınların iklim değişikliğinden kaynaklanmadığını açıkladı. halbuki Avustralya, dünya’daki diğer tüm ülkeler gibi her yıl, sıcaklık rekorları kırıyor. son 50 yılın en sıcak yazını yaşıyorlar. “ben inanmıyorum, ulusal politikamız da bu yönde şekillenecek” tarzında bir yol izliyor. zaten ilk işi, göreve gelir gelmez yıllardır doğal hayat ve iklim değişikliği konusunda başbakanlığa danışmanlık yapmış çok büyük bilim insanlarını kovmak olmuş.
fosil yakıt kullanımını azaltmama konusunda en çok inat eden ülkelerden biri, ancak kurnaz diplomasisi sayesinde ismi diğer ülkeler kadar telaffuz edilmiyor. her eyalette bulunan kömür ocaklarından çıkanların %75’ini ihraç edip, kalanını elektrik üretiminde kullanıyorlar. yani Avustralya dünyanın en büyük kömür ihracatçısı. hatta şu aralar, Queensland’da bulunan ve avustralya’nın en büyük kömür madeni olması beklenen girişim, tüm protestolara ve itirazlara rağmen hayata geçecek gibi görünüyor. üstelik büyük resifi çok etkileyecek olmasına rağmen.
yani anlayacağınız bizimkilerden pek farklı değiller doğa ve iklim konusunda. akıllarına koyduklarını yapıyorlar. tek gördükleri para. doğal yaşam, gezegen, gelecek umurlarında değil. (bkz: kanal istanbul) peki, halk da bizdeki gibi mi? şu anda başbakana ve hükümete karşı çok tepkililer. özellikle de ülke cayır cayır yanarken, dünyanın bir ucundaki insanların da ciğeri yanarken, kalkıp hawaii’ye tatile gitmesi yüzünden. ama 2022’deki seçimlere daha çok var. ne yapabileceklerini hep birlikte göreceğiz.
daha önce de dediğim gibi, önlerinde çok zorlu bir süreç var. yangınlar aman vermeden devam ediyor. söndürme çalışmaları, hayvanları kurtarma çalışmaları yetersiz kalıyor. insanların can ve mal kayıplarının yanı sıra, ülkenin simgesi haline gelmiş hayvanlardan birinin sonunun tükenmesine engel olmak için çok büyük bir bütçe ayırmak zorunda. yapabilecekler mi bilinmiyor. bugün cnn’de christiane amanpour’la konuşan eski danışmanlardan biri bu konuda çok umutsuzdu. artan sıcaklıklar yüzünden yangınların artacağına yapılan tüm uyarılara rağmen hiçbir önlem almayan başbakan ve hükümetin çok sıkı bir politika değişimine gitmesi gerekiyormuş ve bu imkânsızmış. yani küle döndüğüyle kalacak gibi görünüyor güzelim ülke. tekrarlanması ne kadar önlenecek, bu da bir muamma.