Bir derleme şeklinde yöntemleri sıralayacağım. Belki birilerinin işine yarar.
1- Makro lens: Makro fotoğrafçılığa merakınız var ise er ya da geç bir şekilde edinmeniz gereken en sağlıklı sonuçlar veren ekipmandır. Başlangıç aşamasında gerekli değildir. Çünkü makro lens fiyatları oldukça pahalı ve ikinci el piyasası dardır. Bu yüzden önce bu dalda ısrarcı olup olmadığınıza karar verdikten sonraya bırakın derim.
2- Uzatma tüpleri: Makinenin bayonetine takılan içi boş tüplerdir. Makine ile lens arasında mesafeyi arttırarak daha yakına odaklanmayı sağlar, dolayısı ile daha detay fotoğraflar çekmenize olanak sağlar. Af (otomatik) ve mf (manuel) tüpler mevcuttur. Benim tercihim lensi kontrol etmemizi sağlayan af tüpler olmuştur. Odaklamada manuel ayarları kullansam da diyaframa etki edebilme açısından af tüpleri öneririm. Başlangıç aşamasında kullanılan ve fotoğraf kalitesinde de çok az bir kayıp sağladığı için en etkili çözümdür. Makro ve zoom lenslerle birlikte etkili kullanılabilir.
3- Uzatma körükleri: Uzatma tüpleri ile aynı mantıkta çalışır. Farklı olan şey ise makine ile lens arasındaki mesafeyi tüplere nazaran çok daha fazla arttırmayı sağlar. Bu şekilde daha detay fotoğraflar çekebiliriz. Başlangıç aşamasında tavsiye etmem. İleride ihtiyaç olarak karşınıza çıkabilir.
4- Lensi ters bağlama: Ters bağlama aparatı ile makineye lensi ters bağladığınızda lensin çalışma prensibini terse çevirerek makro fotoğraf çekmenize olanak verir. Başlangıç aşamasında kullanılabilir. Makro lensler bu kullanımın dışındadır.
5- Close up lensler: Lensinizin önüne filtre çapı ile uygun bu lensleri taktığımızda elde edilen detayı arttırır. Başlangıç aşamasında kullanılabilir. Ucuzdur ama raynox marka close up lensler dışında fotoğraf kalitesine büyük ölçüde zarar verir.
6- Mikroskop lensler: Lensin önüne rms bağlantı ile takılıp çok büyük oranda büyütmelere olanak sağlar. İleri seviye makro fotoğrafçılıkta ihtiyaç duyabilirsiniz.
Not: Eksiklikler ve unuttuğum bir şey var ise eklemeleri daha sonra yaparım.