1. başlangıçta kıymetli madenler karşılığında verilen bir belge idi. bu belgeyi güvenilir kişi ve teşkilatlar düzenliyordu. zamanla kıymetli madenler karşılığı bu belgeyi düzenleme işini devletler devraldı. yani devletler, kendi kasasında sakladığı kıymetli madenlerin, çoğunlukla altının karşılığı olarak para bastı. birinci dünya savaşında ise bu düzen bozuldu. en son olarak, amerika'nın da doların arkasındaki kıymetli maden rezervlerini kaldırması ile dünyada dolaşan tüm para birimlerinin tek karşılığı o parayı basan devletin itibarı ve ekonomik gücü oldu.

    şimdi, sen yasama, yargı ve yürütmeyi tek elde toplarsan, yani güçler ayrılığı ilkesini çiğnersen, bu senin ülkeni diğer ülkeler nezdinde daha az güvenilir hale getirir. çünkü sana yatırım yapacak olan potansiyel kaynak, tek el tarafından yönetilen bir sisteme güvenemez. haliyle böyle bir sistem, giderek itibarsızlaşır. elbette itibar kaybetmeye sebep olan diğer hadiseleri söylemiyorum şu an. ekonomik güç için ise bir şeyleri üretip dışarıya satmak gerekir. yani, cari açık vermemen, cari fazla yaratman gerekir. örneğin 50 yıl önce seninle aynı seviyede olan güney kore gibi bugün tüm dünyada peynir ekmek gibi satılan samsung gibi bir markaya sahip olman gibi. o tek ihracat kalemi bile senin cari açığını kapatabilir. ama kg birim değeri düşük ürünler satarak bunu kapatamazsın. yani adam 150 gramlık çoğunluğu plastik bir cihazın kilogramında 5000 euro kazanıyorken, sen kg değeri 5 euroya kumaş satarak rekabet edemezsin. neyse konu dağıldı.

    özeti şu, bir ülkenin para biriminin değeri o ülkenin güvenirliği, itibarı ve ekonomik gücü ile ilgilidir. senin elinde hiçbiri yok ise trump tweet attı diye saçmalamanın manası yok. sen bunları sağla, trump götünü yırtsa da paran değer kaybetmez. nitekim değer kazanan dolar değil, değer kaybeden senin parandır.
    #162269 larden loughness | 5 yıl önce
    5ekonomi terimi