1. eski bir komünist gözüyle...

    1- evet bir ideolojidir.
    ancak ideoloji dediğiniz şey sadece devlet veya halkı içermez tüm hayatı, geçmişi ve geleceği ile ilgile, "her şeyi ile" tüm hayatı içerir. yani dindar bir adamın "hayat bakışı" ne ise mesela ideolojinin de o şekildedir. yani dindar bir adamı isveç'e de götürsen çin'e de, afrika'ya da... hayata bakışı ve yaklaşımı aynıdır, aynı olur. ama "hayat pratiği" aynı "olabilemez!". o yerin tarihini kültürünü bilmez mesela, birikimini bilmez, olayların sebep sonuç ilişkilerini bilemez vs de vs.

    2- bu yüzden "lokal"de o ideolojiyi "uygulamak/uygulayabilmek gerekir.

    hah işte bu yüzden "Marksist" ideoljinin "leninist" uygulanışı ya da "maoist" uygulanışı bu sebepledir.
    şimdi bir düşünün bakalım leninist veya maoist bir yaklaşım türkiye'ye ne kadar uyar? uymaz! uyabilemez!
    sen kalkıp da lenin'in rusya veya sscb şartlarındaki yaklaşımını, sözlerinini, hedeflerini vs de vs... türkiye'de uygulayamazsın... dikiş tutmaz... atar o dikiş!

    3- iş lokale/yerele gelince ise "canı gönülden/tüm samimiyeti ile" bu ideolojiye sahip her ama her türden insana özellikle "aydın" veya "halkı arkasında götürebilecek" insana ihtiyacı vardır.

    teorisyene ihtiyacın vardır...
    taktisyene ihtiyacın vardır...
    düşünüre...
    sanatçıya...
    kanaat önderine...
    bir şekilde lider vasıflı insanlara.

    geçmişte bu ülkedeki en büyük sıkıntı, bu ilk iki aşamayı "sindirememiş", "aşamamış", "görememiş" vasıflı insanlanların 3. aşamada birleşememiş olmasıydı. teorisyeni de vardı, düşünürü de yazarı da. ancak hepsi de bu ülkede bu ideolojinin ne şekilde uygulanacağına dair ortak bir zeminde toplanmış değildi. olamadı. çünkü bu ülkeden dönem itibari ile tüm herkesi ortak bir paydada buluşturabilecek ne 2. bir atatürk çıktı ne de bir lenin, ne de bir mao.
    sovyetler veya çin veya küba becerebildi ise, o halkları 3. aşamaya geçirecek ve ortak bir paydada ve bakışta birleştirebilecek önderleri çıkmasından dolayıdır.

    ne yazık ki bizde "40 çeşit fraksiyon" çıktı ve işte bu yüzden çıktı.

    3b- canını bu ideoloji için veren her kesimden insan hem de çok değerli insanlar ve karakterler çıktı! onca yazar, onca genç çocuk onca sanatçı vs.
    samimiler miydi? soru bile yanlış! can verdiler, işkence çektiler, zorluk çektiler vs.

    ama hiç birleşemediler mesela... devrim "köylerden başlayıp şehirlere doğru mu olmalı", "içeride işçi sınıfı şehirlerde köylüler kırsalda" devrim mi başlatmalı?... "devrim silahlı mücadele ile mi olmalı yoksa halkın bilinçlendirilmesiyle mi? vs vs.

    (laptop ara ara aniden reset attığı için parçalar halinde yazmam lazım diye bu kısım 1 olsun)
    #161404 timoteus | 6 yıl önce (  6 yıl önce)
    0düşünce akımı