Ünlü fizikçi richard feynman'ın "Şundan emin bir biçimde söyleyebilirim ki; kuantum mekaniğini hiç kimse anlamamıştır.” şeklinde tanımladığı fizik dalı.
mikro evrende olup bitenler, makro evrende olanlardan çok farklıdır. örneğin yolda yürürken karşınıza çıkan bir duvarın arkasında ışınlanıp yolunuza devam edemezsiniz. ancak mesela bir elektronun (bkz: dalga fonksiyonu), kuantum tünelleme dediğimiz bir olgu sayesinde bir potansiyel bariyerini aşabilir. bu farklılıklar nedeniyle, mesela güneş'in etrafındaki gezegenlerin yörünge hareketlerini, yani gözle görülebilen makro boyutlu hareketleri klasik fizik kanunlarıyla açıklarken, bir (bkz: nötron yıldızı)nın merkezindeki dejenere nötron basıncını, yani gözle göremediğimiz mikro boyutlu olayları kuantum fiziğiyle açıklarız.
kuantum mekaniğinin temelleri, 1900 yılında (bkz: max planck)'ın, (bkz: kara cisim) ışımasında enerjinin sürekli değil kesikli olmasının oynadığı rolü keşfiyle atıldı. ardından (bkz: albert einstein)'ın genel görelilik kuramı ve özel görelilik kuramı sahnede yerini alarak olayı bir adım ileriye taşıdı. aynı dönemlerde ernest rutherford, atomun yapısına ilişkin önemli keşiflerde bulunmaktaydı. bunu arthur compton'ın, ışığın parçacık hareketine ilişkin çalışmaları ve (bkz: louis de broglie)'nin, maddelerin de parçacıklar gibi dalga taşıdığını öne sürmesiyle, dalga-parçacık ikiliği kavramının genelleştirilmesi izledi.
günümüzde kuantum mekaniğinin geldiği nokta bundan çok ileri olsa da, teoriler hâlâ, zaman içerisinde bir değişikliğe uğramadan, bulundukları dönemdeki temeller üzerinde duruyor. bu temeller (bkz: belirsizlik ilkesi)nden, yani 1927'den bu yana değişmedi. bu nedenle teorinin tamamlanmış olup olmadığı konusu üzerinde tartışmalar sürüyor.