1. kuşaklarında judo’dan alınan kyu ve dan sistemini kullanır. aslında orijinalinde karatede üç kuşak bulunuyordu. beyaz, kahverengi ve siyah. ama 1935'te paris'te judo öğretmeye başlayan Mikinosuke Kawaishi, başarılarını temsil eden renkli seviyelerin batılı öğrencileri daha fazla teşvik edeceğini düşünmüş. çok kısa bir süre sonra japonya dışındaki karate hocaları da bu sistemi kullanmaya başlamış ve renkli kuşak sistemi doğmuş.

    esasında siyah kuşak ustalaşmayı değil, bu sanattaki yeterliliği simgeler çünkü siyah kuşağı yolculuğun başlangıcı olarak görürler. kuşakların seviyeleri ve renkleri, stil, okul ve hatta ülkelere göre değişir ama genelde en yaygın kyu sıralamaları şöyledir:

    beyaz kuşak: 10'uncu kyu: karate yolculuğunun başlangıcını simgeler. yeni başlayanlar zihinlerini ve vücutlarını kontrol etmeyi bilmedikleri için beyaz kuşak, doğalarının saflığını temsil eder.

    sarı kuşak: ilk sınavdan geçtikten sonra alacağınız ilk kuşak. sabahleyin umut veren ilk güneş ışınını simgeler.

    turuncu kuşak: öğrencinin becerileri hızla gelişmekte ve güçlenmektedir. tıpkı güneşin öğle saatlerinde daha da güçlenmesi gibi.

    yeşil kuşak: öğrenci artık orta seviyeye geçmiştir. topraktan çıkıp, büyümeye başlayan filizin rengini temsil eder.

    mavi kuşak: tıpkı büyürken gökyüzüne doğru uzanan fide gibi öğrenci kendini geliştirmeye devam eder. bu kuşak gökyüzünün mavisini simgeler.

    kahverengi kuşak: 3, 2 ve 1'inci kyu'lar: hasada hazır tohumu simgeleyen bu kuşak, öğrencinin olgunlaşan becerilerini temsil eder. genelde üç aşaması vardır.

    siyah kuşak: bir sonu temsil eder. güneş batmıştır ve ekin toplanmıştır. ama aynı zamanda siyah kuşakla birlikte yepyeni bir yolculuk başlar.

    siyah kuşaklara dan kuşağı da denir ve onlarca yıl çalışma gerektirecek 10 seviye içerir. seviyenize göre, siyah kuşağın üstünde renkli şeritler olur. en yüksek seviye 10’uncu dan’dır.

    daha fazla bilgi için
    #159837 lachattenoire | 6 yıl önce
    0mücadele sanatı