Öncellikle Engelli nedir ? Kişinin bedensel yahut zihinsel olarak bazı durumlarda hastalık bazı durumlarda genetik farklılık sebebiyle duyuları yahut işlevleri kısıtlanmış kişidir.
Yukarıda bahsi geçen zihinsel yetersizlik ve bedensel yetersizlik durumunu yaşayan kişilerin sorunlarını birkaç başlık altından incelemek daha sağlık olacaktır.
A) Uygun ortamda büyüyememe ve anlaşılamama.
Bu toplumda her kesimden insanın yaşadığı bir problem olsada engelli bireyler bu durumlarla başa çıkmakta oldukça zorlanmaktadırlar. Bu durumun ilk maddesi ailenin çocuğu hakkında hiç bir eğitime tabi tutulmadan kucağına alması bunun sonucunda ise aile bireylerinin ve yakın çevresinin aşırı tepkilerine maruz kalması istenmemesi yahut korkulması çok sık karşılaştığımız bir durum malesef bu durumu da bir çok çocuk malesef çok derin hissettiğinden ötürü aşığı davranışlar saldırganlık eğilimleri yada iletişim kurmada isteksizlik olarak ortaya çıkarıyor. Nedir bu ailenin çocuğu hakkında eğitime tabi tutulması gerekliliği: Günümüz teknolojisi ile birlikte birçok engel grubu artık anne karnındayken teşhis edilebiliyor. bu teşhislerin ardından öncelikle her aile ferdi kesinlikle ne ile karşılaşacaklarını öngörebileceği düzeyde bu engel grubuyla ilgili büyüme süreçleri eğitimleri varsa yakalanabileceği potansiyel hastalıklara karşı tedbirli olmak ve hayatını nasıl en bağımsız şekilde sürdürebilir bunun için ailenin neler yapması gerekir konulu eğitimler almalıdır. Hatta aileler birbirleriyle daha gebelik sürecünde tanıştırılmalıdır ki insanlar bu durumları sadece kendi başına gelen başka kimsede olmayan bir dert olarak görmesin ve yalnızlık hissetmesin.Engelli doğacak bireyde onu anlayabilecek ihtiyaçlarını bilecek insanlar tarafından yetiştirilebilsin.
B)Tanılanma Süreci Sorunları
B.1)Hastanelerin Yetersizliği Eğitim sürecine başlamadan önce çocuğun doğru şekilde tanılanmış engel türü ve derecesi yada ekstra tanıları varsa mümkün mertebe erken tanılanması son derece önemlidir. Ancak bu konuda velilerin ciddi sıkıntı çektiği bir durum varsa oda hastanelerden aylar sonraya randevu bulabilmesi işte bu çok önemli çünkü çocuğa eklenecek her tanı eğitim sürecinin şekillenmesinde önemli rol oynar Örn)zihinsel engelli olduğu tanılanan bir çocukta ileri dönemlerde otizm belirtileride gösterebilir bu durumla karşılaşıldığında eğitim sürecinin yapılandırılması ve ailenin bilgilendirilmesi için biran önce tanılandırılmalıdır ancak malesef bu kritik süreç bile aylarca sarkabiliyor.
B.2)Hastanelerde İtiraz Merciilerinin Yavaş İlerlemesi.
Zihinsel yetersizliği olan bir bireye hastanede yanlışlıkla Otizm tanısı koyuluyor (bu en sık karşılaşılanı) ardından aile değerlendirme için RAM merkezine gittiğinde RAM çalışanları çocuğun Otizm olduğunu söylüyorsa hastane ve RAM arasında bir çatışma oluyor ve bu çocuğun eğitim sürecini sekteğe uğratıyor. Malesef Raam raporu olmadan kurumlar öğrenci eğitim ücretini devletten tahsil edemediği için çocuklar eğitim alamadığı oluyor bu süreçte. Bunlar gözden kaçabilecek detaylar ancak önemli bu durum için kesinlikle hastaneleri yada RAMları suçlamıyorum bunun çözülmesi için psikiyatriste çocuk başına değerlendirme için 1 2 dakika süre tanıyan sistemi eliştiriyorum çocuklar kesinlikle daha sağlık değerlendirme için daha uzun süreye ihtiyaç duyuyorlar.
B.3)Hastanelere Ulaşamama Sorunları Her engelli birey yılda en az 1 kez heyet raporu almalıdır ki eğitim ve diğer aldığı hizmetlerden faydalanmaya devam edebilsin bu süreçte özellikle engel grubu orta ağır olan bireyler hastanelere ulaşmakta toplu taşımalarda sıkıntılar yaşamakta şu anda bu yükü özel rehabilitasyon merkezleri üstlenmiş durumda bu raporlar için çocukları hastanelere götürüp getirmekte bu tamamen devletin sorumluluğudur o bireylerin sağlıklı değerlendirmeleri alınabilmesi için en az stres seviyesinde hastanelere ulaşması gerekir bunun içinde hastaneye ulaşmaları için hasta nakil araçlarının arttırılması ve ulaşımın kolaylaştırılması gerekmektedir.
C) Eğitim ve Rehabilitasyon Süreci Sorunları.
C.1)Rehabilitasyon merkezlerinin daha nitelikli hale getirilmesi gerekliliği
Malesef bir çok rehabilitasyon merkezinin işleyişi içler acısı eğitim kaliteleri ve öğretmenlerinin nitelikleri çok yetersiz bu da hayata 1-0 geriden başlamış çocuklara dahada fazla zaman kaybettiriyor. Rehabilitasyon merkezlerinin üzerinde ki denetimler ise bu işlerden hiç anlamayan dümdüz memurlar tarafından yapılıyor evraklar tamamsa kamera kayıtlarında giren çıkan öğrenci görünüyorsa problem çıkmıyor. Bu angarya işleri denetlemek yerine kurumların eğitim kaliteleri öğretmenlerin aldığı eğitimler ve öğrencilerin gelişimleri denetlenmeli yıpratma politikası şeklinde denetimler son bulmalı.
C.2)Devlet okullarında ki öğretmenlerin engelli çocuklar hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması
Burda bir parantez açmak istiyorum bu özellikle kaynaştırma öğrencisi olan okullar için kaynaştırma olmayan çocuklar zaten eğitim hayatlarına özel eğitim sınıflarında devam ediyorlar.
devlet okullarında ki öğretmenlere özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin destek eğitim kurumları olduğunu kabul ettiremeyişimiz devlet okullarında özellikle sınıf öğretmenleri kaynaştırma öğrencileri ile ilgili çok ciddi eğitimlere tabi tutulmalıdır bu eğitimleri kendi deneyimlerim sonucunda listelersem sırasıyla: sınıftaki çocuğun istemeden yaratabileceği problemler karşısında kriz yönetimi ve velilerin özel eğitime ihtiyacı olan çocuğa ve çocuğun ailesine tepki geliştirmeden eğitim sürecini sürdürebilmesi. davranış değiştirme ve pekiştirme türleri etkili iletişim yöntem ve teknikleri.
C.3) İş okullarında pratik hayatta uygulanabilir meslek eğitim kollarının arttırılması.
Birçok insanın engelli bireyler ile ilgili hayatları boyunca sürekli yardıma muhtaç asla kendi ayakları üzerinde duramayacak zavallılar olarak görmesi aslında fırsat sunulduğunda bir kısmı hayatlarını tamamen bağımsız bir kısmıda çok az yardıma ihtiyaç duyarak sürdürebilir. Bunun sağlanma bilmesi içinde iş okullarında daha fazla mesleki program açılmalıdır ki daha fazla iş imkanı bulabilsinler.
D) Engelli bireylerin sosyal hayata katılamaması sorunları.
D.1) Çevresel düzenlemelerin yetersizliği. engelli rampaları azlığı konuşan trafik lambaları azlığı yerlerde ki sarı şeritlerin arasına ağaç dikilmesi rezillliği ( bu ayrıca rezalet başlığı olarak açmayı düşünüyorum neyse) Engelli rampasına araç park eden sığırların sebep olduğu sorunlar
D.2) Sosyal sorumluluk projelerinin yetersizliği ve ulaşılamazlığı.
Sosyal sorumluluk projelerinin düşük bütçeleri sebebiyle çok az engelli bireyi kapsıyor yada çok azı sunulan imkanlardan faydalabiliyor.
D.3) Engelli bireyler için düzenlemiş ortamların çok kısıtlı olması Beraber keyifli vakit geçirebilecekleri ve yılın her zamanı açık olan mekanların 1 elin 10 parmağını geçmemesi durumu. Göstermelik yılın birkaç günü şölen yapmakla konuyu çözemiyoruz malesef. Üsküdarda bulunan Tebessüm Kafe gibi oluşumların son hız artması gerekmekte bu şekilde hem birbirleriyle hemde diğer insanlarla ilişkilerini kuvvetlendirebilirler.
E) Engelli bireyler için kısıtlı iş imkanları
Engelli bireylere ayakta durmaları için imkan vermek yerine sen evde dur ben sana bakarım politikası ile bir kaç yüz lira para verilip evlere hapis ediliyorlar. Halbuki bir çoğu birçok sektörde çalışabilir. Özellikle hizmet sektöründe ara işlerde bir çoğu istihdam edilebilir. Bu bir kafede karton bardak toplamakta olabilir firmaların bu işi yaptıracak personelede ihtiyacı var ancak bunun için engelli bir birey en son tercih bile değil.
C) Temel sağlık hizmetlerinden yeterince faydalanamama Birçok aile çocuğunun tedavi masrafını malesef karşılayamıyor ilaçlar ameliyatlar hepsi para ancak bunun içinde detaylı yazamıyorum buda toplumun her kesiminden insanın karşılaştığı ciddi bir sorun.
Okuyan herkese teşekkür etmeyi çok bilirim esenliklerle kalın efenim :)