1. Bildiğiniz türlüdür. çok farklı şekillerde yapılır. Kullanılan malzemenin türüne göre lezzeti değişikliğe uğrayabilir. Tirşiki Biraz suluca ve suyu iyice buharlaştırılmış olanlar şeklinde sınıflayabiliriz.

    Sulu olan tirşik daha lezzetlidir. Sebebi tirşike katılan maydanoz, patlıcan, kabak, sarımsak, bamya veya soğan değildir. Domatestir, domatesin de yerlisidir. Bu yerli domateslerden de “deşti ürün” olarak adlandırılan ve susuz olarak yetiştirilen “şamıki bej” veya “balcane bej” olarak adlandırılan bir domates türüdür. Özellikle tütün tarlalarında biraz boşluklar bırakılarak yetiştirilmeye gayret edilir. Toprağa bol miktarda azot ve benzeri mineral bırakan tütün, domatesi aromatik açıdan inanılmaz keskin bir lezzete kavuşturur. Lezzet topuna dönen bu domates de en fazla tirşik için kullanılır. Tirşik denilen bu yemeği de bu kadar meşhur eden de bu domates türünün verdiği bu lezzettir.

    Yapılışı tam olarak şöyledir: alüminyum veya bakır bir tencere alınır, altına küçük lokum dilimleri büyüklüğünde kesilen patlıcanlar tabanın tamamını kaplayacak şekilde serilir. Sonra üstüne ince ince kesilmiş kabaklar, biberler patlıcanın üzerine serilir. 4-5 diş sarımsak doğranmadan rastgele eklenir, ardından bu malzemeler üstüne bolca domates doğranır, domatesin üstüne ortadan ikiye bölünen soğanı ince katmanlar halinde kesilerek domatesin üstüne eklenir. Kısık ateşte pişmeye bırakılır, iyice sulandıktan sonra elle kopartılan maydanoz yaprakları eklenir. Tüm malzemeler iyice piştikten sonra bir güzel karıştırılır ve ateşten alınır. Sonra da ekmek bana bana afiyetle yenir.

    Tirşik, tirşike tat veren en önemli malzemesi olan deşti domatesi yitirse de popülerliğini korumaktadır. Günümüzde marketlerde satılan domatesler ile yapılsa da olsun, her türlü severiz.
    Bizim tirşik @mental seyyah tarafından anlatılan tirşiği döver.

    #155787 iskiski | 6 yıl önce
    1yemek