Genellikle Yaz aylarında olan durumdur. Teknik bilgim yok ama buzdolabı gazla çalışıyor. Bu gaz buzdolabı içini soğuturken sıcak havayla etkileşimi sonucu birşeyler oluyordur diye tahmin ediyorum. Hatta bazen buzdolabı içi buz kaplanıyor. Buz kaplamadan önce arka kısım(buz kaplanacak olan kısım) genelde ıslak oluyor.
"buzdolaplarında iki tip soğutma sistemi olduğunu ve su akıtma sorunlarının sebeplerinin de bu soğutma sistemlerinde değişik nedenlere dayandığını belirtmek isteriz. Buzdolabı soğutma sistemi ” statik soğutma ve No-frost ” olmak üzere ikiye ayrılır. Su akıtma sorunları da buna göre değişir. Statik soğutma yapan buzdolabında su akıtma sorunu gaz eksilmesi ve gaz sisteminde tıkanma yapmasından dolayı soğutmanın düşmesinden dolayı meydana gelir.
No-frost buzdolabında ise soğutucu petek yani evaparatörün ürettiği soğukluğun iletildiği hava kanalları ve eriyen suyun tahliye edildiği drenaj kanallarının ağzını buzun kapatması sonucu suyun tahliye kanalı yerine ilk bulduğu açıklıktan aşağı gelmesi sonucu buzdolabının alt kapısının tavan kısmında hava menfezleri vardır. Su bu menfezlerden akmaktadır.
Bu tarz sorunlar rezistans arızası, NTC, bi metal termostat ve timer gibi parçaların bozulması yanı sıra drenaj kanalının zamanla gider kısmında oluşan balçık nedeni ile tıkanmasından dolayı doğabilir. Ayrıca buzdolabının kapılarından birinin uzun süre açık kalması veya kapı ayarının bozulmasından dolayı buzdolabı içerisine gereğinden fazla sıcak hava girmesinden dolayı soğutucu petek yani evap üzerinde oluşacak buzlanma da bu arızayı tetikler.
Böyle bir durumla karşılaşınca yapmanız gereken, servis çağırmadan önce buzdolabının fişini çekerek iki gün iki kapı açık vaziyette buzdolabını dinlendirmek olmalıdır. Bu dinlendirme sonrası oluşan buzlanma eriyeceği için drenaj kanalı açılacak dolayısı ile sorununuz düzelecektir. Eğer 15 gün 1 ay gibi zaman zarfında arıza tekrarlarsa yukarıda isminden bahsettiğimiz yedek parçalarda arıza olması kuvvetle ihtimaldir. Eğer yedek parça arızası ise tüketici olarak sizin bu arızaya müdahale etmeniz riskli olacaktır. Çünkü elektrikli cihazların yalıtım ve bağlantı işi ciddi bir iştir ve uzmanlık ister."