1. cornell üniversitesi'nden iki psikoloğun yaptıkları deneyler sonucunda ortaya çıkardığı ve 2000 yılında ödülü alan bir çeşit algılamada yanlılık eğilimidir. özetle olarak adlandırılabilir. ayrıca (bkz: ). örneğin "x" konusunda bilgi, beceri sahibi olmadığı ya da yetersiz olduğu halde kişinin bu konu hakkında uzman olduğunu iddia etmesi, bunun yanında gerçekten bilgiye ve yeteneğe sahip olan kişinin ise yeterliliğini görmezden gelmesi, devamlı olarak bilgisinin seviyesinden şüphe duyması ve kendini küçümsemesi şeklinde gerçekleşir.

    bazen çevremizde görüp de sorduğumuz "bu adam şu vizyonsuzlukla nasıl buralara kadar gelebilmiş ki?" sorusunun cevabıdır.

    denekler üzerinde yapılan araştırmaya göre:
    -nitelik sahibi olmayan kişiler ne ölçüde niteliksiz olduklarını fark edemezler.
    -nitelik sahibi olmayan kişiler var olduğunu düşündükleri niteliklerini abartma eğilimi gösterirler.
    -nitelik sahibi olmayan kişiler, gerçekten nitelikli kişilerin bilgi ve yeterlilik düzeylerini görüp anlayabilme konusunda acizdirler.
    -niteliksizlikleri eğitilerek artırıldığında geçmişteki niteliksizliklerinin farkına varmaya başlarlar.

    özetle,


    "Cahillik, daha sıklıkla bilgiyi değil, güveni doğurur; ısrarla şu veya bu problemin bilimle çözülemeyeceğini iddia edenler, çok bilenler değil, az bilenlerdir."


    "dünyanın tüm problemi aptallar ve fanatikler her zaman kendinden eminken akıllı insanların daima şüphe içinde bulunmalarıdır."

    daha ayrıntılı bilgi için:
    evrimagaci.org/...
    www.aktuelpsikoloji.com/...
    #150313 the fool | 6 yıl önce
    0sendrom