1. Öncelikle engelli sorunları hakkında fikir üretebilmek ve beyin fırtınası yapabilmek adına bu başlığı açıyorum. Umarım devamı gelir.

    Daha önce engelliler haftası girdimde bahsettiğim sorunlara ek olarak diğer sorunları da bu başlık altında toplayacağım ve aklıma geldikçe eklemeler yapacağım. Bunları benim bakış açıma göre yazacağım, yani değişebilir ve gelişebilir olmasını göz ardı etmeyiniz.

    Temel sorunlar:

    1- En başta bakış açılarını ve bu sistemin engelli bireyleri birilerine muhtaç bırakmaması gerektiğini söylemekle başlayacağım ve en büyük sorunu bu olarak görmekteyim. Önce sorunların temelinde toplumun bakış açısını, yetersiz ve sorunların köküne inmeyen geçici çözümler üretmesini, aslında bir kesimin “normal insanlara” göre tamamen dışlanmasıyla beraber temel haklarından bile mahrum kalmasını sorunların başında görmekteyim. Bunlara ek olarak çoğunluğun, bu konular hakkında yeterli derecede farkında olmadığına veya bilmediklerine eminim. Engelli bireyleri topluma entegre etmeye çalışmanın da en önemli gereksinim olduğuna inanıyorum. Sadece bir engel türüne göre kurslar açılacaksa da bu üst kısımda topluma entegre etmeye hazırlık aşaması olması gerekliliği olmalıdır. Yoksa bana göre bir yerlerde yanlışlık yapılıyor.

    2- Evrensel tasarım mimari bir terimdir. Durumunuz ve yaşınız ne olursa olsun herkesi kapsayacak bir şekilde düzenlenmiş sosyal alanları, binaları ve şehirleri kapsar. Bunun için en başta “Evrensel Tasarım” derslerini mimarlık gibi ilgili üniversite bölümlerinin bir parçası haline getirmek gereklidir. Bununla beraber var olan mimariyi ve sosyal alanları da bu tasarıma uygun hale getirmek için çalışılmalıdır.

    3- Eğitim için fırsat eşitliği sağlanmalıdır. En başta yasalarca güvence altına alınan “eğitim hakkı engellenemez” ibaresi göz ardı edilmeyerek herkesin faydalanabileceği bir sistem geliştirilmelidir. Bireylerin doğuştan veya sonradan engelli olanlarla birlikte tespiti, takibi ve eğitim sistemine entegre etmek gerçekleştirilmelidir. Sonradan engeli ortaya çıkarak eğitimine ara verenlerin tespiti ve eğitime devamı sağlanması en kısa sürede yapılmalıdır.

    4- İstihdam ise günümüzün en büyük problemidir. Bir bakıma eğitim yoksunluğundan kaynaklanır. Üretmeyen ve maddi özgürlüğünü sağlayamamış şekilde birilerine muhtaç olarak yaşayanları bundan bir şekilde kurtarmamız gibi bir durum söz konusudur. Engelli kontenjanlarının denetiminin sağlanması ve geliştirilmesi üzerine teşvik dahil bir sistem geliştirilmesi ihtiyaçtır.

    5- Sağlık alanında yurtdışında bazı örneklerine ulaştığım engelli bireylerin bütün sağlık ihtiyaçlarının karşılanması gibi ihtiyaçlarda devletin öncülük göstermesi ve gerekli yasaların iyileştirilmesiyle beraber geliştirilmesi gereklidir.

    Kısacası engelli bireyler herkes gibi sosyal hayata karışmalı, eğitimlerine devam etmeli ve üreterek, maddi özgürlüklerini kazanarak kimseye muhtaç halde yaşamamalıdır.

    Güncel bazı sorunlar:
    1- %40 engelli raporu sınırı ve %40’ın altında rapor oranına sahip bireylerin hiçbir yasal hakkı olmaması
    2- 2019 ekpss atama tarihlerinin belirsizliği
    3- Hissedilebilir zemin, rampa ve görsel veya sesli ikaz sistemlerinin eksikliği
    4- Engel grubuna uygun işlerde çalıştırılmamak ve mobbing
    5- Tekerlekli sandalye temin yetersizliği
    6- Bazı hastalık gruplarının ilaçlarını devletin sağlamaması
    7- İş hayatında engelli kontenjanı denetimi eksikliği
    8- Eğitime uyum sorunları
    9- Evde bakım desteklerinin ve gerekli malzemelerinin sağlanmasının yetersizliği
    10- Şehir içi ve şehir dışı ulaşım sorunları

    Ekleme yapmak isteyen, çözüm üretmek isteyen, bir fikri olan veya sen burada yanlış düşünüyorsun diyen devamını getirebilir.
    #143974 rekoba | 6 yıl önce (  6 yıl önce)
    0anket