1. yazdığınız girdilerin sağ alt tarafında, sil butonunun hemen yanında yer alan (yerini değiştirebiliyorsunuz sanırım, bende en başta neyse, o şekliyle duruyor), kalem simgesine sahip sözlük butonu. sözlük jargonu içinde "edit butonu" ya da "edit piaf butonu" da denir. yazdığınız girdiyi "gönder" tuşuna basıp sözlüğe açtıktan sonra, yakaladığınız hataları değiştirmenizi sağlar.

    zamanında ekşi sözlük çukurunda edit kültürü çok önemliydi. değiştirilmiş entry'deki yerler entry'nin sonuna "edit: şunları değiştirdim, bunları yeniden yazdım, haberiniz ola" şeklinde belirtilir, son yılların saçma "girdi yeri kapmaca"sı olan "reserved" gibi saçmalıkların yaşanmaması için önlem alma noktasında edit bir çeşit tampon görevi görürdü. okur da böylece entry'nin ilk hali ile değişmiş halinin arasındaki farkları görebilir, yazara karşı ön yargılı olma kaysayısını kendiliğinden azaltırdı. artık bu düzenleme kısmına pek takılan olmadığı gibi, düzenlenen entry'nin hangi kısımlarının değiştiğini belirtme lütfunda bulunanlara da dinozormuşçasına bakılıyor.

    ben bu düzenle butonunun kullanımının daha da yaygınlaşması; ancak değişen yerlerinin de girdiye eklenmesi taraftarıyım. "fazla duyar kasma, çekil köşene, bak işine" diyebilirsiniz tabii. biraz eski kafalıyım bu tür konularda sanırım. değişmiş bir girdinin ilk halinin ne olduğu, sonradan neye dönüştüğü beni düşündürtüyor. tek bir kelime veya cümleyle paragraflarca yazıların anlamının değişebileceği de göz önüne alındığında, yazdığınız girdileri sonradan düzenleyeceğiniz zaman, bence siz de girdinin neresinin değiştiğini okura açıklayın. en azından niyetinizin temiz olduğu konusunda kuşkuları bir miktar da olsa azaltmış olursunuz.
    #141848 lake of the hell | 6 yıl önce
    1kulzos ile ilgili