zaman içerisindeki iki farklı nokta arasında yapılan seyahat.
görelilik kuramına göre, eğer geometrisi uygun evrenler bulunabilirse, geçmişe de geleceğe de zaman yolculuğu mümkündür. örneğin kapalı bir zaman eğrisi içeren bir evren, bir cismin kendi geçmişine geri dönmesine izin verir. buna ilişkin en önemli fikirlerden birini kurt gödel, kendi ekseni etrafında dönen ve cismi başladığı noktaya geri (ya da ileri) taşıyabilecek bir evren modeli ile ileri sürmüştü. ancak bunu yaparken tanımladığı, eksi değerli kozmolojik sabite sahip evrenin, içerisinde bulunduğumuz evrene gözlemsel olarak uymadığı kanıtlandı.
birçok fizikçiye göre zamanda geriye yolculuk imkansız, çünkü nedensellik ilkesine aykırı sonuçlar doğurabilir. bunlardan en meşhur itiraz, dede paradoksuna dayanır. bir kimse geçmişe giderek kendi dedesini öldürür ve kendisinin doğumunu engellerse ne olur? bu noktada işin içerisine zamanda dallanma ve paralel evren terimleri giriyor, ama konuyu uzatmayayım.
zaman yolculuğunu mümkün kılmak konusunda öne çıkan özellikle 3 kavram var: 1- ışıktan hızlı hareket 2- solucan delikleri 3- alcubierre sürücüsü ya da daha tanıdık terimle söylemek gerekirse warp motoru.
birinci şık bilinen fizik içerisinde imkansız gibi görünmekle beraber, ışığın ortam içerisinde yavaşlatılması esasına dayanılarak bir yerlere varılabilir mi, bilemiyorum.
ikinci şık... fizikçiler laboratuvar ortamında manyetik ve minyatür bir solucan deliği oluşturmayı başarmış durumda. ancak kozmolojik olarak herhangi bir tane gözleyemedik ve şimdilik o anlamda sadece teorik noktadalar.
warp motoru biraz sörf yapmaya benziyor. evrenin dokusu ışıktan hızlı oranla genişlerken siz de warp motoru ile bu doku üzerinde ilerliyorsunuz. bu durumda aynı hız oranıyla, yani ışıktan hızlı yol almış oluyorsunuz.
kabaca ve yüzeysel olarak baktığımızda konunun özeti böyle. ancak derinlerde çok fazla araştırma ve çalışma yatıyor. hatta teorik birtakım zaman makinelerinin mümkün olduğu da biliniyor.