1. Biz yurttaşların ortak ihtiyaçlarının yerinden tespiti ve karşılanmasından sorumlu örgütü görev başına getirmemize imkan veren seçimlerden biri.

    Yerel yönetimler kamu idaresinin vatandaşa en yakından hizmet veren birimleridir. Bu nedenledir ki yerel halkın karar alma mekanizmalarına aktif katılımı ve alınan kararların yine yerel halkın katılımı ile uygulanması çok önemlidir. Yönetime katılım ise istediğimiz adaya oy vermekle başlar. Sonuç değişmeyecek anlayışının yaygın olduğu okumuş kesim de kenara çekilince iş istemeyeceğimiz şekilde sonuçlanıyor. Halk olarak yerel yönetimlerinden ne şekilde hizmet isteyeceğimizi bilmediğimizde yöneticiler de kendi bildikleri yoldan devam ediyorlar. Yönetim anlayışı, yönetilenlerin sorgulayabilir hale gelmesi ile değişecektir.

    Şimdi, kaçımız yerel seçimler sonrası yeni yönetimin stratejik planlamayı altı ay içerisinde yapması gerektiğini biliyoruz? Bu demek oluyor ki gelecek 5 yılın yönetim planına halk olarak dahil olabiliriz. Her belediye kendi web sitesinde, yıl sonunda daha önceden belirlemiş olduğu amaç ve hedefler doğrultusunda faaliyet raporu yayınlar. Kaç kişi bu faaliyet raporlarını inceleyip belediyenin hizmetlerini gerçekleşme oranlarına göre değerlendiriyor? Halk olarak belediye hizmetleri deyince tek bildiğimiz yol, su, çevre temizliği… Kamu kurumlarının görev alanını dahi bilmiyor insanlarımız. Asayiş görevi, sosyal hizmetler, ulaşım bir ilde hangi kurumun sorumluluğunda bilmeyen insanlar var.

    Tekrar yerel yönetimlere katılımın faydalarına dönersek:
    - Halkın yerel yönetimlere dahil olması alınan kararların kalitesini arttırır.
    - Toplumsal çatışmaların önüne geçilir ve uzlaşma kültürü gelişir.
    - Bölgeye göre değişen kadın, çocuk, engelli gibi dezavantajlı dediğimiz grupların sorunları özelleştirilerek çözüm üretilir.
    - Bence en önemlisi kamu kaynağının ne şekilde değerlendirildiğini/değerlendirilemediğini denetlemiş oluruz.

    Sonuç olarak yerel yönetim seçimleri biz seçenler için çok önemli. Vereceğimiz oy ileride alamayacağımız hizmetin hesabını sormamızda hak tanıyacak bizlere.
    #136375 esinti | 6 yıl önce
    2seçim