1. arapça bişr kökünden türeyen be-şe-re fiilinden meydana gelmiş kavramdır. lügatta sevindirici haber vermek, bildirmek, tebliğ etmek gibi anlamlara gelir. ancak kelimenin aslı itibariyle, yüzdeki tenin renginin değişmesine etki eden haberdir. sevinç tenin rengini değiştirebildiği gibi üzüntü de değiştirebilmektedir bu sebeple kelime aslında çokluk ifade eder ve hem sevindirici hem üzücü haberler için kullanılır.
    tebşir, sevinilecek ve hoşlanılacak bir şeyi bildirmek bakımından herhangi bir haberden daha özeldir ve kendisine haber verilen kimse bu haberi daha önce almamıştır, bu yönüyle tebşir genellikle mutlak anlamda müjde (sevindirici haber) anlamında kullanılmaktadır.
    sanat tarihi terminolojisinde tebşir, normal şartlarda çocuk sahibi olamayacak haldeki kişilerin çocukla müjdelenmesini konu edinen betimlemeler için kullanılmaktadır. hıristiyan ikonografisinde sıklıkla işlenen cebrail’in meryem’e isa’yı dünyaya getireceğini bildirdiği (müjdelediği) sahneler için anna’ya tebşir, meryem’e tebşir veya tebşir sahnesi tabirlerinin kullanıldığı da görülmektedir.
    #135733 charmander | 6 yıl önce
    0kavram