1. siyaset neden kötüdür bilir misiniz? bilirsiniz bilirsiniz. siyaset, insanların içindeki kötülüğü ortaya çıkarır. hırsı, kibri, insanları hor görmeyi her türlü kötü sıfatı siyasetin içinde bulabilirsiniz. en beklemediğiniz insanların size sırt dönmelerini, size zarar vermeye çalışmalarını üzgün bir ifadeyle izlersiniz. anlam veremezsiniz olanlara, neden diye sorgularsınız kendinizi, iyilik yapmak istediğiniz insanların, size karşı olan hal ve hareketleri hayatınızı alt üst eder. yağmur beklerken romanında bu olayları gözlemleme fırsatına sahip olacaksınız.

    "yağmur beklerken" adından anlaşılacağı gibi kurak bir dönemi anlatan ve aydın kimliğiyle öne çıkmış rahmi adındaki genç avukatın, kendini siyasetin içinde bulmasıyla ilerleyen romandır. konuşma dilini, yazı diline etkili bir şekilde aktarmayı başaran yazarımız, gerçekçi bir bakış açısıyla kaleme aldığı romanı beni biraz zorladı. siyasetten uzak durmaya çalışan benim gibi biri için, bu kitap bir ızdırap haline geldi. insanların tek partili dönemden çok partili döneme geçerken yaşamış olduğu sıkıntıları ülkemde hala görüyor olmak beni üzdü.

    -- spoiler --


    enişte be," dedi; "sen urları, irinleri, çıbanları asıl bizim
    meslekte göreceksin. hak var ya .. şu bildiğimiz hak, hukuk .. dinlerin, kanunların takdis ettiği hak? vebalin boynuma enişte; mahkemelik olmaya görsün; o zaman koh ve
    koli basilinden de, bütün koküslerden de tiksindiriyor insanı. kan davaları, veraset davaları, zina davaları .. sevmiyorum insanı davada. hastahaneler ve hasta yatakları mahkemelerden iyi; güzel hatta. inkarlar, inatlaşmalar, hırslar, hasetler, yalanlar, kayırmalar .. enişte be .. vebalin boynuma,
    beden hastalıkları bunların yanında hiç kalır. inan bana.


    -- spoiler --


    bu cümleyi rahmi adalet için söylüyor. adaletin savunucu, akil bir insanın, mahkemelerde gördüğü olaylara tepkisi neyse benim "yağmuru beklerken" aldığım hazda oydu. ben bu kitabı okurken çok zorlandım. ülkemiz insanını, bu kadar gerçekçi anlatabilmesi yazarımız açısından başarılı; fakat yıllar geçmesine rağmen insanlarımızın siyaseti anlayamaması bizim için elem verici.
    Kısacası Tarık Buğra'nın tek partili dönemden çok partili döneme geçiş süreciyle ilgili yazdığı romandır.
    #126560 kitapkurdu | 6 yıl önce
    0roman