1798 yılında Fransanın Monpellier kentinde doğmuş filozof.
Batı Sosyolojisinde " sosyolojinin babası " olarak kabul edilir. Bunun nedeni ise ilk kez sosyoloji kelimesini kullanmış olması ve sosyolojinin tanımını yapmış olması.
Comte, sosyolojiyi bilim olarak tanımlarken, sosyolojinin bir zorunlu bir ihtiyaç olduğunu, temelinde insan olan bu bilimin en zor ve en önemlisi olduğunu söylemektedir. Çünkü toplumsal yaşamın sağlıklı bir şekilde devam etmesi, toplumun evrimsel süreçlerini ve sorunlarını ancak sosyoloji ile belirlenebileceğini söyler.
Comte bu kadarıyla yetinmemiş ve bilimleri sınıfladırma işine girişmiştir. Comte bütün görüşlerini pozitivizm temelli belirttiği için pozitivizmin bütün bilimlerde geçerli olduğunu söylemiştir. Ona göre pozitivizm, aklın yoludur, deney ve gözlem haricinde gerçeklik kabul edilemez ve mutlak (dogma) görüşün yerine göreceli bir görüş vardır. Bu nedenlerden ötürü bilimleri sınıflandırma işine girişmiş ve bilimleri ; 1 ) matematik 2 ) astronomi 3 ) fizik 4 ) kimya 5 ) biyoloji 6 ) sosyoloji, olarak sınıflandırmıştır.
Comte hakkında bilinmesi gereken diğer önemli husus ise " insalık dini " adını verdiği yeni bir inanış sistemi kurmaya çalışmış olmasıdır.
Comte, insanlık tarihinde dinlerin bütünleştirici bir etkisi olduğunu kabul edip, modern toplumlar için bu dini öne sürmüştür. İnsanlık dini esasında bir ahlak yasasıdır. En genel hatlarıyla Bu din, teolojik bir din değildir, pozitivisttir. Yani tanrıya değil, topluma bir tapınma vardır. Tanrısı "insanlık" , ilkesi ve ibadeti ise "sevgi"dir.