bazı kaynaklarda börteçin olarak da geçiyor. günümüzde asena gibi kız ismi olarak kullanan var.
börteçine, tarihçiler tarafından 3 farklı şekilde tanımlanıyor: 1. Türklerin ergenekon'dan çıkarken takip ettiği dişi kurdun ismi. 2. Türklere ergenekon'dan çıkarken yol gösteren dişi kurdu takip eden komutanın ismi. 3. demirden bir dağı eriterek türkleri ergenekon'dan çıkaran demircinin ismi.
ilk karşımıza çıkan kaynaklarda börteçine'nin demirci olduğu yazıyor. yani en yaygın görüş 3. görüş. fakat nedense erkek ismi olarak düşünülmüyor börteçine. burdan hareketle de ilk görüşün ağır bastığını düşünüyor insan ama işte o dişi kurdun adının asena olduğu görüşü çok daha yaygın benim bildiğim.
kurt mu, komutan mı demirci mi sorunsalı cevap bulmasa da sonuç itibariyle türklerin ergenekon'dan çıkmalarına vesile olduğu konusunda tarihçiler hem fikir.