ülkede artık herkesin sapıttığına gösterge olan şey.
iyi veya kötü bi yasa çıktı, dediler ki marketlerde manav reyonlarında kullanılan mikro poşetler hariç diğer poşetler para ile satılacak. kaç liraya 0,25 liraya. 0,25. hunharca alışveriş yapsan 8 koca poşet dolduracak şey alsan ki biz eve aylık alışveriş yaptığımızda en fazla 8 poşet dolduruyoruz. poşetlerin içine koyduğumuz malların bedeli min 500 lira oluyor, poşet parası ne kadar...8x0.25...2 lira. yani 500 liralık alışverişi taşımak için aldığımız poşet 2 lira.
heee bi kesim diyor ki yaw bunun 15 kuruşu devlete gidiyor, devlet niye bundan kazanç elde ediyor vs vs. arkadaşım sen işin özüne odaklan sana ne devletin alacağı 15 kuruştan. devlet dese ki tamam ulan ben 15 kuruş almıyorum ama poşet yine de 25 kuruş dese tamam mı rahatlayacakmısın.
kimse marketlerdeki pahalılığa tepki göstermez, biz neden aylık alışverişimize 500 lira ödüyoruz demez, 1 kalıp peynir olmuş 35 lira, 1 kilo tereyağı olmuş 45 lira kimse ona laf etmez, tepki göstermez, protesto etmez gider poşet paralı oldu diye yok ırt yok vırt.
sürdürülebilir bir yaşam için plastik denilen illetten kurtulmak şart, öyle veya böyle şart. çoğu şirket artık şirket içi kağıt ve plastik kullanımını azaltmak için marjinal kararlar alıyor. örneğin balmumcudaki koca koca 3 tane Enka binasında artık kağıt veya plastik bardak yok, yasak. çalışanlar evden kendilerine bardak, kupa, termos getiriyor ve gün içerisinde içtiği tüm sıvıları bunlarla içiyor. misafir için ise cam bardak kullanıyorlar.
bu hepimizin bu daha çevreci dediği karton bardaklar da aslında plastiklerden farksız. şöyle düşünün karton suda ıslandığında erimez mi? peki bu bardaklar nasıl kullanılıyor, çünkü bu bardakların iç yüzeyleri pe (poly etilen) malzeme ile kaplanıyor). daha çarpıcı birşey söyliyiyim. 25-30 yaşlarında ilk defa işe başlayan bir kişinin ilk gün kullandığı karton bardak, o kişi emekli olup ege sahillerinde sakin bir kasabaya yerleştiğinde hala doğada duruyor olacak.
artık iskandinav ülkelerine iş yapmak istiyorsanız sizden EPD (Environmental Product Declaration) belgesi istiyor. yani senin ürettiğin ürünün çevresel etkilerini görmek istiyor. ne kadar doğal kaynak tüketiyor, üretimden çıkan atıkların ne kadarı geri dönüşüyor, ne kadar emisyon salınımı var, malı gemi ile yollarsan ne kadar karbon ayak izi oluşuyor kara yoluyla yollarsan ne kadar oluyor bunları gösteren bir belge ile ancak iş yapabiliyorsunuz. muhtemelen iş yapacak herkesten istiyorlar bu belgeyi sonra çevresel etkisi en düşük firma ile çalışıyorlar.
neyse ki konu çok dağıldı, artık 25 kuruşun hesabını bırakmak lazım. herkes cebinde poşet mi taşıyacak, file mi edinecek, cebine mi dolduracak ne yapacak bilmiyorum ama bu plastik illetin bir şekilde azaltılmasına katkıda bulunmak lazım.