1. 3 adet pişirme tarifi vereyim, dilediğinizi seçin:

    : ortalığı en çok batıran, en sağlıksız olduğu söylenen ama en sevilen versiyonu. 2 çay kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı un ve çeyrek çay kaşığı karbonattan oluşan karışımı sulandırıp boza kıvamına getiriyoruz. (bu karışıma yumurta ekleyen de var ama bana ağır geliyor) karnabahar iri ve sert ise önceden 5 dk kadar kaynayan suda haşlatabiliriz ama bence hiç haşlatmadan kızartmak daha iyi. (haşlatacaksanız karnabaharı sap kısmı yukarı bakacak şekilde tencereye yerleştirirseniz haşlandıktan sonra tencereden çıkarması daha kolay oluyor) karnabahar parçalarını boza kıvamına getirdiğimiz karışıma bulayıp kızartıyoruz. önceden de bir kabın dibine bir kaç kat kağıt havlu serip hazırlık yapıyoruz. kızaran sebzeler altın sarısı gibi bir renk alınca çıkarıp önceden hazırladığımız kabın içine yerleştiriyoruz. 'önceden hazırladığım kap' genellikle kapaklı bir tencere oluyor ki bütün karnabaharlar pişene kadar ilk pişenler soğumasın. ama tencerenin kapağını da tam kapatmıyoruz, yoksa nemlenip çıtır çıtır olmuyor. zaten tencerenin dibine serdiğimiz kağıt havlu hem fazla yağı hem de nemi çeksin diye. genellikle karnabahar kızartması yaparken yanında aynı yöntem ile havuç da kızartıyorum, ama havuç kızartacaksanız karnabaharlar bittikten sonra kızartın. havuç, kızartma yağını boyadığı için karnabaharları sonradan pişirecek olursanız pişme kıvamını anlamak zor olabiliyor.

    : aslında haşlamak yerine buharda pişirmeyi tercih ediyorum. düdüklü tencerenin buharda pişirme aparatı var, tencerenin dibine 3-4 su bardağı su döküp suyun kaynamasını bekliyoruz. (aksi taktirde ne kadar sürede haşlanacağını kestirmek zor, bir anda hamur gibi olabiliyor.) düdüklü tencerenin kapağını kapatıp tısladıktan sonra 4-5 dakika yeterli. (tencere sebze pişirme ayarında olacak) buharda pişirmekteki amaç lezzetin suya karışmasını azaltmak için. uğraşamam diyorsanız tencereye koyup haşlatın, arada sırada çatal ile dürtüp pişip pişmediğine bakın. suyun içine tuz koyabilirsiniz, buharda haşlatacaksanız tuzu direk karnabaharın üzerine dökün. çok abartmayın sosa da tuz koyacağız.

    sebzeleri haşlattığınızda sos ile lezzetlendirmek gerekiyor. ezilmiş sarımsak + sızma zeytinyağı + limon+ tuz karışımı candır. bu yöntemin aynısını brokoli için de kullanabilirsiniz ama brokoliyi bir iki dakika daha fazla pişirmeniz gerekebilir.

    : çiğ karnabahar parçalarını ezilmiş sarımsak + tuz + zeytinyağı (sızma olmasa da olur, sızma pişince tadı bozuluyor. fındık yağı da olabilir o da güzel) ile karıştırıyoruz. elinizi korkak alıştırmayın, eliniz ile ovalaya ovalaya karıştırın. yanına havuç da ekleyebilirsiniz ama havuca aynı muammeleyi ayrı bir kapta yapın, çünkü birbiri ile harmanlamayacağız. havuç biraz daha geç piştiği için havuç dilimlerini cam fırın tepsisinin dibine döşüyoruz. cam tepsiye yapışık olan sebzeler daha çok pişiyor çünkü. fırın tepsisini sonradan yıkamak zor oluyor, lekeler kolay çıksın diyen tepsinin dibine yağlı pişirme kağıdı serebilir. 150 - 175 derece arası bir fırında yarım saat kadar pişirin. üzerini biraz kurutmak isterseniz iki dakika kadar fırının üst kısmını ızgara moduna alıp kurutabilirsiniz o da güzel oluyor.

    fırında pişirilen karnabahar için önerim domates + salçalı sos. acı seven bir tatlı kaşığı biber salçası ya da pul biber ekleyebilir. tarifini ayrıca vermeme gerek var mı? isteyen olursa eklerim.

    fırında pişirmeyi tercih edenler, bir yöntem de gibi bir şey hazırlayıp karnabahar parçalarını bu sos içinde pişirebilir ama o kadar zahmete giriyorsam ve kaloriyi göze aldıysam kızartmayı tercih ederim.

    ekleme 1: sos yerine yoğurtlu seven de var ama hem karnabaharı soğutuyor, hem de o çıtır çıtırlık kayboluyor bence. kızartmada yoğurt sadece biber ile güzel gidiyor.

    ekleme 2: zamanı az olan ufak ufak doğrayıp tavada kavurduktan sonra üzerine yumurta da kırabilir, o da çok güzel oluyor. hatta emek / lezzet oranı en iyi yöntemlerden biri.
    #12085 Keltox | 8 yıl önce
    0sebze