bilindiği gibi asena kelime anlamı olarak dişi kurt demektir. bundan hareketle; türk hava kuvvetleri'nin tek havadan yakıt ikmal filosu olan 101. filo'nun ismi de buradan gelmekte. peki neden?
nasıl ki dişi kurt olan asena yavru kurtlarını kendi emziriyorsa, 101. filo'da bulunan tanker uçakları da * savaş uçaklarına havadan yakıt ikmali yaparak, savaş uçaklarının meydana dönmeden yakıt almasını ve bu sebeple daha uzun süre/kesintisiz şekilde havada kalmasını sağlar. bu sebeple 1995 yılında kurulan bu filoya asena filo denir.
filoda yalnızca kc-135 uçakları bulunur. yanılmıyorsam 7 adet olması gerekiyor. şimdi biraz bakınıp araştırdım ama uçakların yaşını net olarak bulamadım. uçakların dikey sabitleyicisinde yer alan ''aircraft registration'' koduna baktığımda türk hava kuvvetleri filosundaki bir kc135'in 57-2609 koduna sahip olduğunu gördüm. eğer yanlış hatırlamıyorsam bu kod uçağın üretildiği yılı gösteriyor. (ama dediğim gibi yanlış hatırlıyor da olabilirim.) eğer tahminim doğruysa bu da filonun yaş ortalamasının 60-65 arası olabileceğini doğurur ki eğer tahminin doğruysa bu uçakların bakımlarından sorumlu olan subay/astsubayların ellerinden öpmek gerekir. çünkü hangarda gördüğüm bir kc-135 resmen sıfır gibiydi. şaka falan yapmıyorum, cidden öyleydi. yani adamlar hakikaten de doğru düzgün çalışmışlar. ama kokpitine geldiğimde gördüğüm manzara cidden ilginçti çünkü yokenin üzeri aşınmıştı. aşınmıştan kastım şu, yokenin pilotun elleri tarafından kavranıldığı yerdeki siyah renk gitmişti yani. bu da uçakların bir hayli eski olduğunun bir diğer göstergesi bence.
şu videodan filo ile ilgili ufak tefek bilgi sahibi olabilirsiniz.
edit: 60-65 yaş ortalaması bana biraz fazla geliyor. filoda kullanılanların kc-135r olduğunu biliyorum. r versiyonu için yazan tarih 1982. uçakların sipariş tarihi 1994 ki bu tarihte 57 model olan ikinci el bir uçak almaz heralde bizimkiler. onun için hala 60-65 meselesinde şüpheliyim. bilen olursa hayrına aydınlatsın...