1. “england's leonardo”

    1635 yılında ingiltere'de doğmuştur. matematik, optik, mekanik ve astronomi ile ilgilenmiş, mimari alanda çalışmalar vermiştir.

    modern anlamda ilk element tanımını yapan ve basınç-hacim ilişkisini açıklayan temel gaz yasalarından biri olan "boyle yasası"nın sahibi robert boyle'un asistanı olmayı başarmıştır.

    en önemli çalışmalarından biri ise hücrenin keşfidir. hücre, ilk defa 1665 yılında robert hooke tarafından keşfedilmiştir. icat etmemiş olsa bile geliştirdiği ilk çift mercekli mikroskop ile şişe mantarından aldığı kesiti incelemiş, boş odacıklar olduğunu gözlemlemiştir. gözlemlemiş olduğu bu odacıklara, hücre anlamına gelen "cellula" adını vermiştir. fakat gözlemlemiş olduğu odacıkların aslında cansız hücre duvarları olduğu ortaya çıkmıştır. böylece ilk cansız hücreyi inceleyen kişi olmuştur.

    ilk canlı hücrenin incelenmesi ise yaklaşık 30 yıl sonra mikrobiyolojinin babası olarak anılan antonie van leeuwenhoek tarafından gerçekleştirilmiştir. leeuwenhoek, geliştirdiği mikroskop ile bakterleri, kan ve kas hücrelerini, spermleri incelemiştir. tek hücreli canlıların keşfini de gerçekleştirmiştir.

    19. yüzyılda, alman bilim insanları olan theodor schwann ve matthias jakob schleiden hayvanları ve bitkileri incelemiş, bunların hücrelerden oluştuğunu ileri sürmüşlerdir.

    daha sonra ise rudolf virchow'un hücrenin bölünebildiğini keşfetmesiyle bugün dahi kabul gören hücre teorisi ortaya çıkmıştır:

    1- bütün canlılar bir veya birçok hücreden meydana gelmiştir.
    2- canlıların en temel yapısal ve fonksiyonel birimi hücrelerdir.
    3- hücreler, kendilerinden önceki hücrelerin bölünmesiyle meydana gelirler.
    4- hücreler, ana hücreden yavru hücrelere aktarılan kalıtım materyalleri içerir.
    5- metabolik olayların tamamı hücre içinde gerçekleşir.
    #246789 vera | 4 yıl önce
    0bilim insanı