1. 1830-1876. otuzikinci osmanlı padişahı. sultan ii. mahmut ve pertevniyal valide sultan'ın oğludur. 1861 yılında büyük biraderi sultan abdülmecid'in ölümünden sonra tahta çıkmıştır. avrupa'ya seyahat için giden ilk osmanlı padişahıdır. iii. napolyon'un daveti üzerine 1867 yılında pariste düzenlenen exposition universelle sanayi sergisinin açılışı için paris'e gitmiş, seyahati uzatarak, diğer bazı avrupa hanedanlarını da ziyaret etmiştir. bu seyahatin ayrıntılı bilgisi tarihçi cemal kutay tarafından yazılmış "sultan abdüzaziz'in avrupa seyahati" adlı kitapta mevcuttur.
    kendi heykelini yaptıran ilk osmanlı padişahıdır. heykel beylerbeyi sarayı'nda havuzlu salon olarak bilinen mekanda görülebilir. i.ibb.co/...
    müzik ve resim sanatlarına düşkündür. kendi besteleri ve çizimleri vardır. zengin bir tablo koleksiyonu oluşturmuş fakat bu tabloların büyük kısmı 1910 yılında yanan çırağan sarayında kül olmuştur.
    , ve yıldız sarayı içinde bulunan nü yaptırmıştır. sultan abdülaziz hal yoluyla tahttan indirilmiştir. tahttan indirildikten bir süre sonra gerçekleşen ölümü şaibelidir. intihar mı cinayet mi olduğu konusu günümüze kadar çözülmemiştir.
    annesi pertevniyal valide sultan osmanlı sarayının son valide sultanıdır. daha sonra tahta çıkan sultanların valideleri oğulları tahta çıkmadan önce vefat etmişlerdir. bu eksiklik son dönem osmanlı saray hareminin teşkilat ve protokollerini de etkilemiştir.

    #225710 laedri | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0hükümdar 
  2. 2 Metreden fazla boyda, 150 küsür kilogram çeken, hani izbandut gibi Osmanlı padişahı. İri kıyım vücuduyla güreşe yatkın olup, bizzat güreş müsabakalarını himaye etmiştir. Ünlü nda sıkça adı geçer. Bu öykülerde padişah muayede salonunda yağlı güreş düzenler, galip gelen pehlivana çeşitli ödüller verir, sözlü tebriklerde bulunur, maaş bile bağlatır. "Orası kurmaca abi, gerçeği ne bunun" diye soranlara da, en namlı pehlivanlarımızdan 'yu başpehlivan yaptığını hatırlatalım (ki pehlivan tefrikasında kel aliço her zaman 'e denk bir roldedir, genç güreşçinin meydan okuduğu, eninde sonunda destansı bir turnuvaya tutuşacağı, ya yeneceği ya da yenilse bile ezilmeyeceği mağrur rakip).

    Normal yağlı güreşin yanı sıra, koç ve horoz gibi hayvan dövüşlerini de sevdiği söylenir. Ancak bunlar gerçek midir, yoksa 1. Meşrutiyet'in alafranga zevkli isimleri tarafından mı uydurulmuştur bilmiyorum. yine de siyaseten tanzimat'tan taviz vermemekle beraber özel hayatında alaturka zevkte olduğu, abisi 'in saray tiyatrosunu kapatıp yerine ortaoyuncuları, karagözcüleri ve pehlivanları izlediği, saray orkestrası yerine ince saz dinlemeyi tercih ettiği bilinir (bilgileri ve kitaplarından aldım).
    #244211 bir gocmen | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0hükümdar