Türkiye'de 6-10 yaş grubundaki çocukların eğitim gördüğü ilk basamak. 1., 2., 3. Ve 4.sınıfları kapsar. Bundan birkaç yıl öncesine kadar 5.sınıf da ilkokul düzeyinde idi. 4 çarpı 4 sistemiyle 5.sınıf ortaokula dahil edildi.
Zorunlu öğrenim çağındaki kız ve erkek çocuklarının temel eğitim ve öğretimini sağlamak için devletçe açılan veya açılmasına izin verilen dört yıllık okul, ilk mektep, iptidai, iptidai mektep.
Pandemi sebebiyle bu sene başlaması gerekenler ile geçen sene gitmesi gereken çoğu öğrencinin aynı sınıfta, yani birinci sınıftan başlamasını gerektiren eğitim-öğretimin okul öncesinden sonraki basamağı.
Tahminime göre bu yığılma sınıf kapasitelerinin %25 ila %75 arası üzerine çıkılması anlamına geliyor ki bu da sınıfların tıkış tıkış olmasına sebep olur. Tek çözüm sabahçı-öğlenci tarzı ikili eğitim gibi duruyor. Tabi 2-3-4'ler de kendi içinde sıkıntılı olsa da onlarda yığılma birinci sınıflar gibi olmayacaktır.
Sürekli açılacak mı açılmayacak mı sorularından önce bunu tartışan kimseyi görmedim. 5-6-7 yaş grupları sınıflara nasıl yerleştirilecek? Okulların açılmasına kısa süre kala umarım bunun hazırlığı yapılmıştır. Az öğrenci nüfusuna sahip mahallelerde sıkıntı olmayabilir ama tümünü düşünmek lazım.