2.4 ghz haberleşme frekansında çalışan kısa menzilli radyo teknolojisi. ericson ve nokia tarafından geliştirilmeye başlanmış. 1990'lı yılların başından beri geliştiriliyor ancak hala kritik güvenlik açıkları bulunuyor.
bluetooth ismi de harald bluetooth adlı iskandinavyalı kralın iskandinavya'yı birleştirdiği gibi, cihazları da birleştirebilecek kısa menzilli radyo teknolojisi denilerek esinlenmiş. yani tarihi olaylara atıflarda bulunulmuş. günümüzde 5 milyardan fazla cihaz bluetooth teknolojisini kullanmakta. en son 2020 yılının başında 5.2 sürümü çıkarıldı, geliştirilmeye hala devam ediliyor.
tehlikeli olup olmadığı hâlâ soru işareti olan, kablosuz veri iletimi teknolojisi.
kısa dalga boylu ışınımların, canlı hücrelerinin yapısını bozabildiğine dair birçok araştırma var, ama uzun dalga boylu ışınımlar hakkında henüz yeterince çalışma yapılmış değil. bluetooth, birçok diğer haberleşme teknolojisi gibi, uzun dalga boylu radyo dalgaları ile mikrodalga arasındaki bir bölgeye denk gelen ışınımı kullanıyor. bu tip dalgaların termal etkileri olduğunu biliyoruz ve buna maruz kalma süresi önemli. bu nedenle, yeterli sayıda çalışma yapılıp neyin bizi nasıl etkilediği tam olarak anlaşılmadığı sürece, gerçekten ihtiyacınız olan süreler dışında keyfi olarak müzik dinlemek falan gibi etkinlikler için kullanmamanızı tavsiye ederim.
danimarka birliklerini tek bir krallık altında birleştirerek yöneten kral harald blatand nam-ı diğer bluetooth (mavi diş) lakabını blueberry yani yaban mersinini çok sevmesinden dolayı sık yediğinden dişlerinde geçici mavilik oluşmasıyla kazanmış.
bluetooth teknolojisi de bu mantıkla yola çıkarak birden fazla cihazı bir ağda toplamak için yapıldığından dolayı, adını iskandinav runik yazıtlarından kralın başharfleri olan h (hagall veya hagalaz yani ortasında çizgi olan x) ve b (bjarkan yani keskin kenarlı büyük b harfi) sembollerinin birleşmesi ile sembolü oluşturulmuştur. mavi içine beyaz olmasının sebebi de haliyle kralın mavi diş lakabından gelir.