Kabaca Cebir ve geometri gibi alt branşlara ayrılan, sayılar, birimler, ölçüler Vs ile uğraşan bilim dalı. Ta anaokulunda 1'den 10'a kadar sayı saymakla başlar, lise hatta üniversiteye kadar devam eder. Meslekten mesleğe oran değişse de hayatın her alanında matematik vardır.
#evdekal meselesi aslında bir türev- integral problemidir.
"nüfusun büyük bölümü bu hastalığı kapacak" lafını duyan insan matematik bilmiyorsa, "tamam o zaman kasmanın alemi yok olan olacak" der.
tüm nüfusun etkilenecek olması, zaman-günlük hasta eğrisinin (bkz: normal dağılım) integraline dair bir özelliktir. ölümler ise sağlık sisteminin kapasitesinin aşımıyla, yani eğrinin tepe noktasıyla ilgili bir problemdir.
o zaman biliriz ki, integrali sabit olan ama türevi farklı noktalarda sıfır olan sonsuz farklı eğri vardır. yani çözümsüz gibi görünen bir meselenin aslında sonsuz alternatifi var. integral aynı kalırsa kalsın, ben türevini aşağıda sıfırlarım ne olacak.
peki türevininin sıfır olduğu noktayı aşağı çekmenin, sağlık sistemini patlatmamanın yolu nedir? türevi azaltmak. yani yayılma hızını düşürmek.
basit bir örnek olabilir ama matematiği hazmetmemiş insan ilk cümleyi rahatlıkla söyleyebilirken, diğeri açıklanan ayrımı yapıp eşit sayıda insanın hasta olmasının, ilaç gelmese bile, eşit sayıda ölüm anlamına gelmediğini çıkartır. "evdekal" der.
arkadaş "matematik filmlerdeki antipatik badass" demişti. "kimse sevmiyor ama hep haklı çıkıyor".
carl friedrich gauss tarafından "bilimlerin kraliçesi" olarak tanımlanmış bilim dalı. aynı cümlenin devamında sayılar teorisi de "matematiğin kraliçesi" olarak tanımlanır. kaynak: wikipedia
matematiksel aksiyomlara dayanarak yeni bulgulara varmaya çalıştığınız, yılların birikimi sonucunda insanoğlunun evreni çözmesi konusunda iyi bir ilerleme kaydetmesine yol açan, dahilerin oyun sahası. soyut matematik konseptlerini anlayıp katkı sağlayan insanların gözünden dünyanın nasıl göründüğü merak konusudur.