Nemli fırıldak bir organ. İnsanın dünyaya açılan mavi, yeşil, kahverengi, siyah, gri ya da ela penceresi.
Hareket etmesini sağlayan İncecik kas parçalarıyla dört bir yanından sarmalanmış, ışığı geçirecek kadar ince bir deri ve onun üzerindeki kıllarla korumaya alınmış bir organ göz. İrisin ortasındaki siyah noktadan alınan ışınlar içi kapkaranlık göz yuvarından geçerek gözün en arka duvarına düşürülür. Tarif edilemeyecek kadar hızlı bir şekilde alınan uyarı beyne gider, görme merkezinde algılanır ve görme olayı gerçekleşir.
dünyaya açılan pencerelerimiz gözler. antik çağlardan beri kem göz kavramı var. nazar eden, lanetleyen gözler. buna karşılık göz aynı zamanda bu kem gözlere karşı muska olarak da kullanılan bir motif haline gelmiş. bir tanesi de bizim kültürümüzde yer etmiş. nazar boncuğu dediğimiz boncukların bir diğer adı da göz boncuğudur. fenike alfabesinde bir harfin adı da ayin*dür. yahudi ve arap alfabelerine de ayn ismiyle intikal etmiş bir harftir. yine fenike teknelerinin burunlarında göz motifleri yer alır. ve bu gelenek halen malta adasının balıkçı teknelerinde yaşamaktadır. www.pixcove.com/...
göz duyu organlarımızın, algı kapılarımızın en baskın olanı. dünyayı önce gözle tanıyoruz. gördüğümüz şeyleri birbirinden ayırmak için icat edilmiş çok sayıda kavram ve kelime var. diğer duyu organlarının algıları için kullanılan söz dağarcıklarının hepsini toplasan bir göz etmez. gözlerimiz açık olduğu sürece diğer algılarımız yarı kapalı. bu nedenle görme engellilerin işitme, koku alma, dokunma duyuları bizimkilerden daha hassas. gözden gelen algıyla ketlenmeyen duyular gelişiyor.
herkes gördüklerine göre yorum yapar, göremedikleri sanal kalır
Gözler ışığı beyne gönderilen elektrik sinyallerine dönüştürür, bu sinyaller de beyin tarafından görüntüye dönüştürülür.
Gözün kendi hareketini 6 adet kas kontrol eder. Dördü göz küresini yukarı, aşağı, sağa ve sola hareket ettirirken, diğer ikisi baş hareketiyle senkronize ve dengeli bir şekilde hareket etmelerini sağlar.
Dünyayı daha net görmenizi sağlayan gözlerinizin bileşenleri ve hangi fonksiyonları yerine getirdikleri aşağıdadır:
Sklera - Göz akı da denen, göz küresini koruyarak ona şeklini veren dokudur.
Pupila (Gözbebeği) - Gözün tam ortasında bulunan ve ışığın içinden geçtiği siyah deliktir.
İris - Gözün, pupiladan geçen ışığın miktarını kontrol eden renkli kısmıdır.
Kornea - İrisi ve pupilayı saran ve koruyan şeffaf dokudur. Kornea, göz merceği ile beraber ışığı kırarak gözün arkasına odaklanmasını sağlar.
Göz merceği - İrisin arkasında bulunan şeffaf disktir.
Retina - Gözün, milyonlarca fotoreseptörün (ışığı elektrik akımına dönüştüren sensörler) bulunduğu arka kısmıdır. Elektrik akımına dönüşen sinyaller optik sinirler aracılığıyla beyne iletilir ve burada bu sinyaller görüntüye dönüşür.
Makula - Merkezi görüşten sorumlu olan ve retinanın orta bölümünde yeralan küçük noktadır.
Vitröz - Gözün iç kısmını dolduran ve şeklini veren jel kıvamlı dokudur.
Optik sinir - Sinyalleri retinadan beyne taşıyan ve gözün arkasında bulunan sinirdir.
Konjunktiva - Gözü koruyan ve nemli kalmasına yardımcı olan ince zarımsı tabakadır. Gözkapağının iç kısmında bulunur, dolayısıyla göz küresinin ön tarafını korur.
Aköz hümör - İris ve kornea arasındaki boşlukta bulunan şeffaf sıvıdır. Gözdeki basıncı düzenler ve gözün ön tarafına yuvarlak şeklini verir.
sorulması gereken bir soru var tabi ki
insan gözü güneş büyüklüğünde olsaydı şayet
gördüklerimize inanamazdık bu kesin bir gerçek.
şu da kesin bir gerçek, o büyüklükteki gözle yine evreni tanıyamazdık
victorian dönemde ingiltere'de gizli aşkların simgesi olan organ. insanlar birbirlerine gözlerinin resmini armağan etmişler bir dönem. küçük göz minyatürleri kolye ucu, broş vs olarak düzenlenmiş mücevher olmuş. www.google.com/...
İddia ediyorum sözlükte en güzel olanı @eftalya'nınkiler olabilir. Tabi mukayese edecek örnek bilmiyorum çok ama iorigins filmindeki gibi hangi renk olduğunu çözemediğim bir göze sahip kendisi.
Gözleri kadar kendisi de güzel olsaydı victoria secret mankeni olurdu o derece. Ehehe biraz sinir ol bebikto. Hem överim hem söverim :P
İnsanın çok dikkatli bakması gereken uzvu. Bununla ilgili de ufak bir taktik vereyim, sürekli göz kırpın.
Bilgisyara bakarken insanın yaşadığı göz kurumalarının en büyük sebebi daha az göz kırpması. Kendinize sürekli göz kırpmayı telkin edin. Farkı göreceksiniz