japon mitolijisine göre rüzgar, fırtına ve soğuk hava tanrısı. moğol filolarını sürükleyerek japonları kurtardığına inanılır. ikinci dünya savaşı sırasında da bomba yüklü uçaklarıyla intihar amaçlı saldırıda bulundukları için japon pilotlara bu isim verilmiştir.
İkinci dünya savaşında japonların ölüme dalan uçakları...
Tüm bunların tam olarak gerçek olması ne kadar yoğun.. hüzünlü diyemedim; her duygudan çok var çünkü... İnsanlığa tarih boyunca bakınca büyük bir acıma hissediyorum. Hak ediyoruz.
bir belgeselde bu uçakları fazlaca kullanmak zorunda kaldıkları için en son pilotsuz kaldıklarını izlemiştim.
Hatta sonlara doğru japon pilotlar isyan etmeye başlamış.
Savaşın sonlarına doğru insansız Kamikaze uçakları yapmaya çalışmışlar fakat savaş artık geri dönülemeyecek bir noktadaymış Velhasıl kaybettiler savaşı.
Donanmalarını büyük oranda kaybettikleri için bu yönteme başvurmuşlardır.
kamakura dönemi sırasında yaşanan iki adet moğol seferi sırasında japonları moğolların gemilerinden kurtaran tayfun. bu sebeple "tanrı rüzgar" (神風) denmiştir kendisine. çünkü shintou inanışlarında ölen kişilerin ruhları doğaya karışarak tanrı olur.
ilk kamikaze 13000 moğol askerinin boğulmasına, 900 geminin 300'ünün batıp geri kalanının da yüzemeyecek duruma gelmesine sebep olmuştur. japonlar da atlantik duvarı benzeri bir yapı yapıp savunma hattı oluşturmuşlardır.
ilk kamikazeden yedi yıl sonra duvarlar sebebiyle moğollar çıkartma yapmak için alan bulamamış ve uygun alan bulana kadar da denizde kalmışlardır. sonra kamikaze gelip 70000 moğol askerini götürmüştür.
moğollar ilk saldırılarında görece başarılı olsalar da, ikinci saldırılarındaki kayıplarını hiç karaya çıkamadan vermişlerdir. buradan da moğolların karada güçlü, denizde etkisiz olduğu sonucuna varabiliriz sanırım.
ikinci çıkaracağımız sonuç da, bazı ada ülkelerinin (kısmen venedik; japonya, ingiltere vs) konumundan ötürü düşman saldırılarından korunduğu için kalkınmaya vakit bulabildikleri ve böylece de kolonileşme imkanları elde edebildiği olur sanırım.