tdk'ye göre tanımı: Yazılı olan şey, kitap, mektup, tezkere, pusula aramızdaki yaşça büyük ablalar ve abilerimiz kitaplara betik denileceğini, kitabevlerine betikevi denileceğini eminim hatırlar. eminim maruz kalmışlardır bu duruma
nişanyan sözlük'te yazdığına göre eski türkçede kelimenin kökü "biti"dir ve anlamı "yazmak, çizmek" tir. daha sonra +ıg eki olarak betik oluyor.
kısaca bir ara arapça olan kitap kelimesi yerine betik denilmesi söz konusu olmuştur. daha sonra kısa yazılara betik denilmeye başlandı (nedeni hakkında en ufak fikrim yok) işin en komik yanı script kelimesini türkçeye betik olarak çeviriyorlar ve bu olay öyle bir hale geldi ki yazılım sektöründe kullanılan script kavramına betik diyen gördüm. google'da script araması yaptığımızda wiki kutucuğunda "betik dili" çıkıyor, işler iyice birbirine girdi. toparlamak adına bazılarına göre yazı olan her şeye betik diyebiliriz ve dilimize sahip çıkmak için de demeliyiz.
bir iki ses olayıyla betik şekline dönüşmüş. Dilin; en kolay çıkartılabilen sesleri konuşma ve yazma diline yerleştirmesi kuralıyla bu şekli almıştır. Bu kadar benzerlikten bu ve bunun gibi birkaç kelimenin orijinaline uygun kullanılagelmesi hiç fena olmazdı, bence.