heykeltıraş pygmalion ve onun eşsiz eseri galatea arasındaki aşk hikayesini anlatan antik yunan miti, aklımda kaldığınca anlatayım:
pygmalion kadınlara küsmüş, kıbrıs'ta heykeltıraşlık yaptığına inanılan bir yunanlı. öyle eserler yaratırmış ki, görenler gerçek sanır, yeteneğinin büyüsüne kapılırmış. pygmalion yerel hayat kadınlarından inanılmaz derecede iğrenmiş ve hayal kırıklığına uğrayarak kadınlara karşı tüm ilgisini kaybetmiş, onlara eşlik etmekten dahi kaçınmıştır. bu hayal kırıklığının ardından pygmalion, kadınları kusurlu varlıklar olarak görmüş ve hayatının hiçbir anında onlarla beraber olmamaya yemin etmiştir, kendisini sadece eserlerine adamasından bir süre sonra pygmalion, doğmuş bütün kadınlardan güzel olan galatea heykelini yaratmıştır. ironik bir şekilde hayatının şaheseri fildişinden yaptığı bir kadın heykelidir, kendince etten kemikten kadınlarda gördüğü kusurları taşı dilediği şekilde yontarak düzeltmiş, öyle kusursuz bir esere imza atmış ki kendisi bile âşık olmuş galatea'ya; öylesine aşık olmuş ki ona güzel sözler söyleyip defalarca iltifatlar etmiş, saatlerce güzelliğini izlemiş, hediyeler almış, süslemiş, öpücükler kondurmuş ve kadınların hoşlanacağını düşündüğü birçok eylem ile galatea'ya olan aşkını göstermiş.
afrodit festivali esnasında tanrıçaya adaklarını sunarken, pygmalion tıpkı galatea gibi bir kadın bulabilmeyi dilemiş. böylesine tutkulu bir aşk, aşk ve güzellik tanrıçası afrodit'in gözünden kaçmamış ve genç adama acıyarak onun gerçek dileğini -galatea'nın fildişinden yapılmış kalbinin atmasını istediğini- anlamış. eve dönüp, her zaman yaptığı gibi galatea'nın dudaklarına öpücük kondurduğunda, süt beyazı olan galatea'nın bedeni renklenmeye, ısınmaya ve canlanmaya başlamış. dudaklarından başlayarak tüm bedenine yayılan bu hayat, pygmalion'ın ona olan aşkıdır. pygmalion kendisi için mükemmel kadın galatea ile evlenmiş ve afrodit'e şükretmeyi asla unutmamış, afrodit ise onların nikahını ve birleşmelerini kutsamış. çiftin paphos adında bir oğlu olmuş ve kıbrıs'ta şu anda baf olarak bildiğimiz liman kentinin adı buradan gelmektedir.