Müslümanların iki bayraminda birisi. Ramazan bayrami ilk kez hircetin 2. Yilinda kutlanmaya baslanmistir, ayni sekilde oruc da ilk kez bu yil farz kilinmistir. Sevval ayinin ilk uc gunu kutlanir.
Arefe günü, kurban günü ve teşrik günleri biz Müslümanların bayramıdır. Bu günler yeme içme günleridiR seklinde naklolan hadis uyarinca bayram gunleri oruc tutmak haram kilinmistir.
Osmanli zamaninda Bayramda hapisanede olanlara af cikardi. Mahkumların bir kısmının cezası af edilir, hapishanede kalanlara da bayram sebebiyle çeşitli hediyeler verilirdi.
meydanlarda koyun/kuzu pisirilip halka dagitilirdi. Ayrıca bazı meydan çeşmelerinin hazneleri şerbetlerle doldurulurdu. Bayramın özel olduğunu insanlara hissettirmek için eğlenceye önem verilirdi.
Dev çadırlar meydanlara kurulur, maketten kaleyi almak için savaş oyunu oynanırdı. bayram geceleri, barutla havai fişek gösterileri yapılırdı. Seyyar oyuncaklar, Hacivat-Karagöz, meddahlar, cambaz, pamuk helvalar da vardı. Sonra bayram merasimlerinde, erkekler sözlülerinin gözüne girebilmek için, dikilitaşa tırmanma marifeti gösterirdi.
Bayramlar her dönemde farklı adlandırılıp kutlansa da bayramların en büyük özelliği Toplumu birlikteliği için yararlı olmasıdır. Bayramlar toplum içinde küslüklerin affedildiği ve barışların sağlandığı gün olarak adledilir.
Yasakların gölgesinde ikinci defa geçirdiğimiz iki dini bayramdan biri. Inşaallah bu yil son olur da sevdiklerimizle kucaklaşabileceğimiz bir bayramın özlemini daha fazla çekmeyiz.
Tüm sözlük yazarlarının ramazan bayramı mübarek olsun.
akraba, ziyaret sevmeyen kimseler için kurbandan daha sıkıntılı geçen bayram. her bayram sadece çekirdek ailemi göreyim, akrabayla denk gelmeden yaşadığım şehre geri kaçayım diye yaparım planımı. kurbanda ilk gün zaten hayvanla, etle uğraşırken kimse kimseyi ziyaret edecek vakit bulamadığından daha rahat oluyor. ama ramazan sakat. uyanır uyanmaz nereye, kime gidelim diye başlıyor millet. haliyle bizimkilere de erken geliyor sıra. neyse, en kötü bir iki halaya, teyzeye yakalanırız gibi. ikinci gün kaçarım olmadı.
Ramazan bayramı, ramazan ayının bitmesiyle birlikte, 1 ay oruç tutan Müslümanların yaptıkları ibadetin mükafatı olarak yiyip içme serbestisine tekrar kavuştuğunu müjdeleyen bayramdır.
Halk arasında şeker bayramı da denir. Çünkü çocuklar için tam olarak kelime anlamıyla şeker bayramıdır, şeker bakımından zengin olurlar tabiri caizse.
Bayramın adını anarken birinden birini tercih etmekte herhangi bir sıkıntı yoktur. Ramazan bayramı diyeni fetöcü yapmadığı gibi şeker bayramı diyeni de orospu çocuğu yapmaz.
Fakat, kullanmayı tercih ettiği isim dolayısıyla başkalarına bir takım yakıştırmada bulunanları ne yapıp yapmayacağına dair sahih bir delil bulunmadığından her şeyi söylemek mümkündür.
Fetvamız burada bitti.
Verdiğim fetvaya itirazı olan sik kafalı japon askerleri kafalarını boynunun içine çekerek siktir olup gidebilirler.
rahmetli babaannemin ramazan adıyla öğrettiği bayramdı bu. sözlükten edindiğim bilgiye göre fethullah gülen portakalda vitaminken bu dünyada olan babaannem fetöcüymüş de haberimiz yokmuş. hergün yeni bir şey öğreniyor insan.
konuyla ilgili bir fetöcüye sorduk;
biz: bu bayrama neden ramazan bayramı diyorsunuz?
fetöcü: ne diyeydik? mahmut mu diyeydik?
büdüt: fetö ortada yokken de ramazan adıyla bilinen bayram idi kendisi. tanım yok derler şimdi.
Pagan geleneğidir esasında. Birçok dini ritüelin kökeni gibi. Konuya daha hakim arkadaşlar detaylandırabilir.
Adetler, töreler ve gelenekler gibi şeylerle ilgili en rasyonel yaklaşım bir materyalist için modern hayata uygunluğu gözönünde bulundurularak pozitif taraflarını alarak kabul etmek olacaktır.
Duygusal ateist ya da taze ateist ya da sadece bir çıkıntı kişilik bu bayramları topyekün reddetmek isteyebilir ama nihayetinde bu toplumda yaşıyoruz ve faydasını da almak lazım.
Herkesin bayramı kutlu olsun! Bana getirisi 3 günlük uyku olacak gibi dünden beridir mal gibi uyuyorum sadece, boşa vakit harcadım diye üzüldüm bir de baya.
Olsun vücudum yorulmuş gerçekten, uyku iyi gelecek, yaralarımı saracak :D
Bu yıl için toplam tatil süresi 9 gün olan bayram.
Bayrama yalnızca 3 gün kalmışken açıklamış olmaları devletimizin ne denli büyük olduğunun göstergesi (!)
Dün dedim ki tatili 9 gün yapsalar şimdiye açıklarlardı. Uçak bileti aldım 3 Nisan için, üniversiteden diplomamı alacaktım. Sağolsun uzun adam Her şeyi değiştirdi bir anda.
Gerçi diplomayı alsak ne olacak, istediğinde iptal ettiriyor zaten...
Olan bizim bilet parasına oldu. Sinirlendim gece gece...
ekrem imamoğlu mevzusunun üniversitelerdeki yansımasını dindirmek için devlet memurlarının idari izinli sayıldığı bir bayram tatili oldu bu bayramın bu seneki tatili. resmi tatil değil nitekim. ben mesela bankalar açık olacağı için çalışacağım çünkü iş gelecek. ama belediyeler kapalı olacağı için iş yarım kalacak. bayram sonunu bekleyecek. öyle de saçma sapan bir düzen.
ama burada asıl mevzu üniversiteler elbet. öğrenciler evlerine bir gitsinler. uzunca tatil yapsınlar. geri döndüklerinde ekrem mi o kim desinler isteniyor. yeni nesil bu kadar çabuk unutacak mı? onu da izleyip göreceğiz.