Progressive rock tarihinde çok önemli bir yeri olan türk-fransız melezi enfes grup. 1979 ve 1980 yıllarında çıkardıkları iki senfonik rock albümü ile gönülleri fethetmiş ve eleştirmenlerden tam not almışlardır.
Favorim olan albümleri 1981 yılında çıkardıkları (bkz: between flesh and divine)dır. Ayrıca hâlâ kadıköy'de yaşamaktadır grup üyelerinin ikisi. Oldukça samimi ve sanki o muazzam şarkıları yapmamışlar da sıradan bir insan gibi yaşamışlar tavırlarıyla birleşen alçakgönüllülükleri beni mest etti. Ayrıca albüm kapaklarını da kendileri tasarlıyorlar.
youtu.be/...
bu ocak ayında yeni albüm çıkaracak olan grup. ne zaman çıkaracaklarına dair mail atmıştım 2-3 ay önce, yakında çıkaracağız diyorlardı. en son 1 ay önce ise bana kendileri mail atarak ocak ayında albümü çıkarmayı düşünüyoruz haberiniz olsun diye yazmışlardı. gerçekten harika insanlar.
(bkz: between flesh and divine), benim gördüğüm en iyi anadolu folku ile batı müziği sentezi. sentez nasıl yapılır, ilk önce ondan bahsetmek isterim: bateri- bas gitar- ritim gitarın üzerine bağlama ile melodi çalmak sentez yapmak değildir. kesinlikle değildir, değildir. başarısız bir kültür çatışması ile karşılaşırsınız bu durumda.
sentez yapmak, organik bir biçimde iki kültürün müziğini aynı potada eritmektir. bunu asia minor cidden çok iyi yapıyordu. şarkıların temaları, melodik altyapıları hep taptaze anadolu melodileri aslında. ama çok iyi sentez yapmışlar, rahatsız edici bir şekilde domine etmiyorlar müziğin belkemiğini. bağırmıyorlar biz anadoludan gelen melodileriz diye. bence, bunu yapamamış olan grup çok: altın gün, pentagram vs... daha aklıma gelmeyen dolu grup. hiçbirini beğenmiyorum çünkü, çok şıngır şıngır geliyor yaptıkları müzik. oturaklı değil.
eril tekeli, asia minor'daki en etkili isim bence. bu değerli insanı türkiye nasıl tanımadı, aklım almıyor. o karanlık yan flüt partisyonlarını, ingiltere'de çalsa jethro tull'ın varisi geldi derlerdi. setrak bakırel ile çok iyi bir uyum içerisindeler. setrak bey de çok iyi bir şekilde altını dolduruyor bu yan flüt partisyonlarının. genelde strat ile arpejleme atmosferik kesitler çalıyor o da.
baterist lionel beltrami, çok kaliteli bir baterist bu adam. 1980 albümünden lost in a dream yell şarkısını dinleyin mesela. oradaki fikirleri güzel fikirler bence. dinamik çalıyor bateriyi en önemlisi.
çok merak ediyorum yeni albümlerini. bir an önce çıksa da döndürmeye başlasak...