küreselleşen dünya beraberinde insanları seküler bir hale sokuyor. yalnızlaşan insanlık yapay dostluklara kapılıyor. seküler insan hayatta amaç aramaya başlıyor. hayatında zorluk olmayan insanlar genelde amaç bulamıyor. nedensizlik ilkesi insanı sardığında aslında insan doğasında bulunmayan şeyler ortaya çıkıyor. bağlamı yanlış yere bağlayan zihniyetler yozlaşıyor. yozlaşan zihniyetler evrimleşerek yobaz kafalara bırakıyor. kanserleşen bu durum içinden çıkılmaz bir hal alıyor. bu kanserli dokuyu kesip atmak isteyen toplum keskin bir bıçak kullanıyor. bu keskin bıçak ötekileştirme adıyla ortaya çıkıyor. hastalıklı toplum yapısı bu durumu kolaylaştırıyor. ötekileştirilen toplum başkalarına zarar vermek istemediği için kendisine zararlı bu nedensiz yapay maddelere sürüklüyor. bedensel ve ruhsal bağlılığa ulaşılan bu durum iyi huylu tümöre dönüşüyor.
sigara aslında bu toplumun ilacı oluyor. sigara insanları sosyalleştiriyor. ayrıca ekonomik devinim oluşturuyor. devinime geçen toplum mutlu olmaya başlıyor. bu sohbet muhabbet insanı olgunlaştırıyor. sigara içen insanlar daha olgun oluyor. sigara içtikleri için ekonomik özgürlüğe kavuşmak istiyor. bu da toplumsal ekonomiyi kamçılıyor. yani zararlı bir şeyle bir organizma kuruluyor. insanın kendine verdiği zarar devede kulak kalıyor.
sigara uzatmak iletişimi de artırıyor. yardımseverlik damarlarını ortaya çıkarıyor. düşünün babanıza abinize herhangi sevdiğiniz birine 1000 kimyasal maddeli öldürücü bir cisim alıyorsunuz hem de parayla. bu mükemmel bir algoritma. algoritmik olarak gelişen sigara kullanımı 5 yaşa kadar düştü. bazı toplumlar tarafından da erkeklik, topluma kabul edilme olarak da anahtar görevi görüyor.
kapalı alanlarda yasaklanması insanları dışarı çıkmaya sosyalleşmeye itiyor. evde durmayı engelleyen bu sistem türkiye'nin aslında nasıl bir sosyal devlet olduğunu gösteriyor. sigara molaları, sigara arasıyla insanı dinlendiren yapısı da cabası.