1. kriptografi ile güvence altına alınan dijital para birimlerine verilen genel addır.

    bildiğimiz gibi teknolojinin teknik spesifikasyonları ilk olarak 2008 yılında Satoshi Nakamoto takma adlı bir kimlik tarafından izah edilmiştir. blockchain ile merkezi bir kontrol sisteminden özgürleşmiş bir dijital para birimi böylece piyasaya sürülmüş, gerçek yaşamda bitcoin ile İlk alışveriş 2010'da papa johns'tan pizza satın alınırken gerçekleşmiştir.

    paranın değerini nereden aldığı ise yıllardır ekonomi felsefesinde tartışma konusu olagelmiştir. kripto paralara dair ilginç bir detay kripto paraların ne kartalist (bkz: ) ne de metalist (bkz: ) bir bakış açısı ile klasifiye edilemeyeceğidir. bunun da sebepleri:

    1) kripto paraların devlet kontrolünden bağımsız olarak ortaya çıkmış olmaları
    2) kripto paraların emtia para olmamaları

    şeklinde özetlenebilir. kripto paralar İtibarî para değildir. İtibarî para olmamalarına karşılık blockchaine bağlı bir güven üzerine kurulmuş, itibarî paralarda taklidin önüne geçen tekniklerin yerini kripto paralarda dijital güvenlik sistemleri almıştır.

    burada asıl önem arz eden soru ise kripto paraların dünya genelinde merkez bankalarının gücünü nasıl etkileyeceğidir. wikipedia'nın haritasından kripto paraların ülkelere göre legalitesi incelenebilir:

    şekil a

    görüldüğü üzere kripto paralar bazı ülkelerde şimdiden regülasyonlara tabi tutuluyorken, bazı ülkelerde tamamen yasaklanmıştır. kripto paraların regüle edilmedikleri takdirde konkinci agorizmde geçen karşı-iktisat pratiğinde kullanılabilecekleri söylenebilir. devletlerin yavaş yavaş kendi resmi para birimlerini dijitalize etmeye başlayacak olmaları beklenen bir durumdur. ikinci bir beklenen durum ise, devletlerin kapital üzerindeki kontrollerini yitirmemek için kripto paraların illegal aktivitelerde kullanıldığı argümanı üzerinden kendi avantajlarına olacak çeşitli yönetmelikleri yürürlüğe sokmalarıdır.

    bu senaryolara örnek olarak ab üyesi 5 ülke verilebilir. geçtiğimiz ay içinde Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Hollanda para politikasında devlet egemenliğini korumak için Avrupa Komisyonu'na çağrıda bulunmuştur:

    Big European states call for cryptocurrency curbs to protect consumers


    not edilmesi gereken ikinci bir çağrı da Alman Bankalar Birliği'nin geçen seneki dijital euro çağrısıdır:

    Association of German Banks wants a digital Euro

    bugün Bitcoin'i bitcoin yapan temel nitelik devlet işlerini ve para işlerini birbirinden ayırabilmesi iken, önümüzdeki senelerde resmi para birimlerinin dijitalize olması durumunda kripto para birimleri piyasalarının da seyri değişecektir.
    #205357 highpriestess | 4 yıl önce
    0para birimi 
  2. sanal para birimi.
    2009’da tarafından oluşturulan 'nin değer kazanması ile dünya genelinde sanal para sayesinde zengin olan genç milyonerler ortaya çıkmıştır.
    #205364 bpol | 4 yıl önce
    0para birimi 
  3. Özellikle yeni çıkan ya da çok bilinmeyenlerinin borsası balina olarak tabir edilen yatırımcılarca kolaylıkla manipüle edibilen bir tür yatırım aracıdır.
    Genel borsa ilke ve kurallarını bilmeyenlerin uzak durması tavsiye edilir.
    #205379 uyhef | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0para birimi 
  4. borsaları oldukça riskli olan para birimi.

    borsa sitesi açıp, paraları cukkalayıp kaçma hadisesi sadece ülkemizde olmuyormuş. internette aratınca başka ülkelerde de denk gelmek mümkün.

    galiba tek güvenilir olan yer binance. ona da japonya ve ingiltere'de yasaklamalar getirilmiş.
    0para birimi 
  5. Değer yaratmadan kâr elde etmeye çalışanların oynadığı saçma sapan bir oyun. Spekülasyondan ibaret Hayali sermaye. Umarım yasaklanır. Var mı öyle yatarak para kazanmak?

    Boş adam turnusoludur.
    #273145 elhukmidiyalektik | 3 yıl önce (  3 yıl önce)
    0para birimi