Prof. Dr nihad sami banarlı tarafından kaleme alınmış filoloji kitabıdır.
şovenist bir bakış açısı dışında yazılmış, milli eleştiri ve bol miktarda edebi inceleme barındıran, Türkçe'yi anlamak hususunda önemli bir kitaptır. günümüzde gittikçe daha sentetik ve ruhsuz yapıya bürünmüş olan değerli dilimizin, toplumdaki tüm bu yozlaşmaya ışık tutma potansiyeline sahip bir ışık olduğundan bahseder burada. plaza dili-edebiyatının aklını düğümlediği çevreler sebebiyle yıpranan, halkın umursamaz yaklaşımı ve kurallarını keyfe keder olarak düşündüğü türkçenin aslında sahip olduğu güç ve potansiyel hakkında bir yakarıştır bu eser.
sayın profesör diğer dilleri yargılamadan, iyi niyetli yaklaşarak türkçe ile yarıştırmış; aslında bu dilin türk devleti dili değil, türk imparatorluğu dili olduğuna parmak basmıştır. Aynı zamanda fuzuli ve nabi gibi birçok Türk ozan, şair ve yazarını eleştirmiş, Türkçeye katkılarına değinmiştir
ilk sayfalarında sürekli solculara laf çaktığı, türkçedeki bozulmayı da solcuların suçu olarak lanse ettiği için okumayı yarım bıraktığım dil bilgisi kitabı. solu, sağı beğen ya da beğenme ama kimseye iftira atma. doğru bilgiler üzerinden yap eleştirini. neymiş türkçeyi bozan solcularmış. şimdi tabi kitabın yazıldığı yıllarda (1971) da bu önerme saçmaydı ama 2020 yılından geriye doğru dönüp baktığımızda iyice saçmalaşıyor önerme.