abd'de 1920'den 1933'e kadar sürmüş olan, alkol istihsalinin yasaklandığı dönemdir.
alkolün abd'nin kurucu babalarının hayatlarında mühim bir yeri olduğu sarihtir. öyle ki; george washington'ın viski imalathanesi döneminde abd'deki en büyük tesislerden biri olmuştur, john adams harvard'dayken elma şarabını su niyetine tüketmiştir, thomas jefferson "iyi şarap benim için hayatın bir gereğidir." demiştir, benjamin franklin de bir john adams kadar olmasa da, düzenli alkol alan bir kurucu babadır.
imamlar ve cemaatlere dair malum sözler buralara yapıştırılabilir. alkolizm özellikle 19. yüzyılda abd'de sosyolojik bir problem haline gelmiştir. özellikle "içki tüm kötülüklerin anasıdır." fikrinde olan protestanlar, alkol yasağı için politik baskı yapmaya başlamıştır.
dindarların bu ananevî değerlerini 20'lerden daha evvel amerikan toplumuna dayatamamış olmalarının sebebi ise birinci dünya savaşı'nda ortaya çıkan koşullardır. hikaye woodrow wilson ile başlar. wilson'ın derdi ne dindir, ne aile içi şiddettir, ne de ahlak bekçiliğidir. sene 1917'dir ve abd savaşa girmiştir. wilson alkol üretimini geçici olarak yasaklar çünkü birinci dünya savaşı'nın patlak verdiği zorlu bir dönemde eldeki tahılın alkol üretimine harcanmasını istemez. 19. yüzyıldan beri yasağın hayata geçirilmesini talep edenler de bunu fırsat bilirler. 18th amendment ile alkol istihsali, nakliyesi ve satışı yasaklanır.
jazz dinleyenler belki the speakeasy three grubuna aşinadırlar:
speakeasy, aslında prohibition era'da illegal olarak alkol satışı yapan mekanlara verilen addır. thrillist'in bu rehberinden , telefon kulübesinden 1'i tuşlayarak gizli bir kapıdan geçerek girebileceğiniz veya bir kitapçıda özel bir kitabı çekince açılacak girişten geçebileceğiniz, o ambiyansı size yaşatacak olan yerleri görebilir ve flapper döneminin popüler kokteyllerini tadabilirsiniz.
prohibition era'nın abd'deki alkol tüketimini azalttığı, eski alışkanlıkları değiştirdiği inkar edilemez. bununla beraber yasak, suç organizasyonları için müthiş bir gelir kapısı da olmuştur.
amerikan mafyasının palazlanmasına kapı aralamış dönem. meyer lansky, arnold rothstein, charles luciano, joe masseria ve salvatore maranzano gibi isimler bu zaman diliminde yeraltı dünyasındaki egemenliklerini kurmayı başardılar.